Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis/Dan ]

29. 07. 2021. 07:27 >> 07:28
1

OSTOJIĆ NAJAVIO

Stečajni upravnik Solane tužiće Vladu

Stečajni upravnik Solane, Žarko Ostojić, podnijeće tužbe Upravnom i Privrednom sudu, zbog odluke Savjeta za privatizaciju da ne pretvori pravo korišćenja u pravo svojine ulcinjskom preduzeću, odnosno da je imovina Solane državna svojina .

“Tužba Upravnom sudu biće podnijeta zato što je to upravni akt i tužbom ćemo tražiti da se odluka preispita, a onda i poništi ili vrati na ponovno odlučivanje. Privrednom sudu će biti podnijeta tužba za utvrđivanje prava svojine. Privredni sud, naravno, može i da odbaci našu tužbu", rekao je Ostojić za Dan.

On je dodao da ukoliko sud utvrdi da to nije imovina Solane, preduzeće ostaje bez stečajne mase i stečaj se zaključuje.

Savjet za privatizaciju prošle sedmice je donio odluku da je zemljište Solane državno vlasništvo, nakon čega su i akcionari tog preduzeća najavili da će podnijeti tužbu i tražiti odštetu od 200 miliona.

U odluci Savjeta je navedeno da je društveni kapital Solane u pogledu nekretnina, zemljišta i objekata, prilikom privatizacije iznosio 2,14 miliona, te da nije obuhvatao zemljište površine 14,5 miliona kvadrata.

Takođe su naveli da prometovani iznos hartije od vrijednosti Solane od preko dva miliona odgovara samo tržišnoj vrijednosti nekretnina, a ne vrijednosti 14,5 miliona kvadrata zemljišta čija je vrijednost procijenjena na 157,5 miliona.

Ostojić je kazao da cifre iz odluke Savjeta ne korenspondiraju sa stvarnim stanjem.

“Apsolutno je netačno da je kapital preduzeća bio 2,14 miliona i da je promet na berzi bio dva miliona. Sve društvene firme koje su bile prije privatizacije su i u stečajnom postupku prodate u statusima korišćenja. Neke cifre koje su navedene u odluci ne korenspondiraju sa stvarnim stanjem", naveo je Ostojić.

On je kazao da u programu privrednog restrukturiranja, prvog restrukturiranja privatizacije crnogorske privrede, decidno stoji da je zemljište Solane ušlo u privatizaciju, da su na ime tog kapitala emitovane akcije.

"Šta je bio izvor podataka Savjetu, nije mi jasno. Taj program su dobili od mene, sa bilansima, izvodima o trgovini na berzi i svim potrebnim podacima”, saopštio je Ostojić.

On je rekao da će narednih dana podići odluku Savjeta za privatizaciju, te da će ubrzo podnijeti tužbe, jer mu je obaveza da kao stečajni upravnik zaštiti imovinu Solane.

Savjet za privatizaciju je odluku o zahtjevu vlasnika Solane donio nakon deset godina.

Većinski vlasnik Solane je Eurofond, a među velikim brojem manjinskih akcionara je i biznismen Veselin Barović. Eurofond i manjinski akcionari su ranije najavili podnošenje tužbe kojom će tražiti 200 miliona odštete.

Stečaj u Solani je uveden 2005. godine, a bankrot proglašen 2011. godine. Od tada je stečajna uprava prodavala pravo korišćenja nad imovinom, ali se niko nije javio. Na prvom oglasu imovina je prodavana za 257 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније