Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 11. 2013. 12:55   >>  20:53 4

BUKUREŠT

Li: Poseban doprinos Đukanovića

Predsjednik Vlade Milo Đukanović sastao se sa predsjednikom vlade Kine Li Kećijangom, u okviru Samita šefova Vlada Centralne i Istočne Evrope i NR Kine koji je u toku u Bukureštu i koji su oba premijera ocijenila veoma uspješnim.

„Samit u Bukureštu prilika je za podsticaj bilateralne ekonomske saradnje između Kine i država Evrope, ali i unapređenje tradicionalno dobre ekonomske saradnje između Crne Gore i Kine. Toj saradnji poseban doprinos dao je predsjednik Vlade Crne Gore, što Kina izuzetno cijeni“, kazao je kineski premijer Li.

Kina poklanja veliku pažnju infrastrukturnim projektima i boljoj saobraćajnoj i trgovinskoj povezanosti Regiona. U tom kontekstu premijer Li je istakao spremnost za podršku realizaciji infrastrukturnih projekata kojima bi se omogućila bolja povezanost Regiona i unaprijedila trgovinska saradnja.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je iskazao zadovoljsvo intenziviranjem ekonomske saradnje dvije tradicionalno prijateljske države, ističući da će Crna Gora, iako najmanja u regionu, biti najdinamičnija investiciona destinacija.

Sagovornici su se saglasili u vezi sa potrebom bolje putne i željezničke povezanosti Crne Gore i centralnog i istočnog dijela Evrope, u cilju bolje valorizacije potencijala Crne Gore.

Posebna pažnja posvećena je iznalaženju modela za većim stepenom korišćenja raspoloživih kapaciteta crnogorske luke u Baru kao budućeg potencijalnog strateškog čvorista za kineske proizvode u Evropi.

Predsjednici vlada Crne Gore i Kine razmijenili su pozive za posjete i dogovorili intenzivan nastavak dijaloga u cilju konkretizacije dogovora i efikasne realizacije aktuelnih i budućih projekata.To uključuje i saradnju u drugim oblastima kao što su kultura, obrazovanje i nauka.

Đukanović je, učestvujući u radu samita u Bukureštu, ocijenio da je, osim evropskih i evroatlanskih integracija, saradnja s Kinom strateški interes Crne Gore.

'Savremeni globalni i regionalni integrativni procesi, posebno na ekonomskom planu, postaju preduslov razvoja i napretka i nezamjenjiv oblik saradnje i povezivanja'', kazao je Đukanović na sastanku predsjednika vlada Centralne i Istočne Evrope i Kine, u Bukureštu.

Premijer je podsjetio da su evropske, evroatlantske integracije i regionalna saradnja prioriteti crnogorske državne politike.

 

 

Mila Vuković, TV CG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније