Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 11. 2013. 18:12 >> 18:12

I SJUTRA BLOKADA

Bez ponude za "Boksite"

Radnici nikšićkih Rudnika boksita nastaviće i sjutra blokadu imovine preduzeća zahtijevajući povratak na posao, a nadležni državni organi pokušavaju da obezbijede investitora koji bi po ugovoru o poslovno – tehničkoj saradnji organizovao proizvodnju i uposlio što veći broj rudara.

O situaciji u Boksitima, u kojima je stečaj uveden 19.novembra, a svih oko 310 radnika ostalo bez posla, sindikalni predstavnici razgovarali su sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem koji im je, kako kažu, saopštio da za sada nemaju ni jednu zvaničnu ponudu za preuzimanje Rudnika.

Jedan od sindikalnih predstavnika Borisav Bojanović kazao je agenciji Mina business da im je Kavarić predočio da će nastojati da se obezbijedi socijalni program za prekobrojne, mada za sada nema sredstava.

Bojanović je kazao da bi socijalni program trebao biti kao i prethodni za radnike Boksita i KAP-a u iznosu od šest do 15 hiljada Eeura, zavisno od godina staža.

„Namjera nadležnih je, kako nam je rečeno, da uposle što veći broj radnika i za sada se ne zna koliki bi mogao biti tehnološki višak, mada već ima onih koji su ostvarili uslov za penzionisanje“, kazao je Bojanović.

Predstavnik druge sindikalne organizacije Ilija Đilas kazao je agenciji Mina business da su aktuelni pregovori o eventualnoj poslovno – tehničkoj saradnji sa mađarskim Vagon inpeksom koje je pokrenuo stečajni upravnik Veljko Rakočević pokušavajući da iznađe rješenje za Boksite.

Prema riječima Đilasa, još ništa nije precizirano, ali je Vagon inpeks zainteresovan da mjesečno preuzime oko 15 hiljada tona rude, vrati na posao sve dosadašnje radnike, ali da neuposlenima isplaćuje sammo minimalni iznos plata.

„Prestoje dalji pregovori, a narednih dana znaće se da li je ponuda Vagon inpeksa prihvatljiva“, kazao je Đilas.



Stečajni upravnik Veljko Rakočević nije želio da komentariše blokadu upravne zgrade i izvoza rude, ali je potvrdio da su počeli razgovori sa Vagon inpeksom, čiji je predstavnik došao u Boksite zbog ranijeg ugovora o isporuci rude.

“Vagon inpeks zainteresovan je za godišnju isporuku oko 150 hiljada tona rude, koja bi bila odvožena u Zvornik. Optimista sam što se tiče proizvodnje u Boksitima ali ne mogu reći koliko će radnika biti angažovano, jer će to zavisti od onoga ko bude zainteresovan za poslovno-tehničku saradnju”, kazao je Rakočević.

U Boksitima, kako tvrde, nijesu primili 13 zarada i na rubu su egzistencije, a od nadležnih u državi traže povezivanje radnog staža, koji nije uplaćivan od 2009.godine, kao i da se omogući penzionisanje oko 100 zaposlenih, koji bi, kako ocjenjuje, to pravo mogli ostvariti uz neke male korekcije, jer imaju oko 35 godina staža.

Predstavnici radnika obrazlažu da, ukoliko bi se ponovo organizovao rad u Boksitima, ne bi trebalo da bude tehnološkog viška, ako bi se penzionisalo oko 100 zaposlenih.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније