Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Autor: Portal RTCG ]

12. 07. 2021. 08:33 >> 07:49
6

VUKČEVIĆ

Nema nastave ako se ne riješi problem norme

Ukoliko se ne riješi problem prekomjerne norme, u srednjim školama školska godina neće početi, kazala je u Jutarnjem programu predsjednica Udruženja društvene grupe predmeta Stanka Vukčević.

Ona je podsjetila da su imali razgovore sa premijerom i Ministarstvom, ali kako nije bilo dogovora, došlo je do tužbe.

Podsjeća da je norma časova u osnovnom obrazovanju setom zakona iz 2017. godine umanjena za dva časa, sa 20 na 18.

“Za srednje obrazovanje ostala je ista od 20 do 22 časa. Najveći broj predmeta je sa 20 na 22 časa što se nikad nije desilo u školstvu. Mi radimo za istu zaradu veći posao. Opet ni to nije strašno. Neka radimo i 4 časa više u odnosu na kolege iz osnovne škole. Međutim, to je diskriminacija”, kazala je ona.

Ističe da su uputili inicijative Ministarstvu, poslaničkim klubovima, Odboru.  

“Mi nećemo dugo čekati. Obnavljati inicijativu nećemo. Vjerovatno početi školsku godinu nećemo. Naši zahtjevi će biti da se izmijene dva člana iz Zakona o gimnazijama i o stručnom obrazovanju kako bi se otklonila diskriminacija i kako bi se zaštitila prava zaposlenih. Ukoliko bi se vratila norma na 18 časova, kolege bi osigurale stabilan Ugovor o radu”, kazala je ona.

“U kontaktu smo sa svim srednjim stručnim školama i ako se ovo ne riješi ostaje ta opcija da škola ne počne”,kazala je Vukčević.

Asistenti moraju biti zaštićeni

Asistenti u nastavi moraju biti zaštićeni i moraju dobiti nadoknadu zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora, kazala je Vukčević.

“Školska godina u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama počinje 1. septembra, a završava se posljednjeg dana naredne godine. Nastavna godina traje do juna. To je godina u kojoj održavamo nastavu. Dakle, svi mi, i nastavnici koji rade na određeno i na neodređeno i asistenti. Kada su u pitanju zaposleni na određeno, oni su u školi do posljednjeg dana avgusta. Mi moramo da odradimo popravne ispite, ogromnu administraciju i tako dalje, sve to u junu i avgustu. To je objašnjenje zašto svi zaposleni moraju biti u školi do posljednjeg dana”, objašnjava Vukčević .

Ona ističe da su asistenti malo specifičniji u radu u školama i preškolskim ustanovama.

“Asistenti u školama zaista završavaju svoje obaveze onog dana kada se završi nastava, dok asistenti u predškolskim ustanovama rade i tokom juna, jula, avgusta jer vrtići rade cijele školske godine”, kazala je ona.

Ona objašnjaa da su škole tokom cijele godine odrađivale propuštene dane septembra, zbog toga što je usljed pandemije škola počela 1.oktobra.

“Oni su dakle isto kao i mi odradili seprembar i njima se mora dati jul i avgust da bi stekli pravo na radne dane odmora i pravo na zaradu koja je odrađena za dane septembra”, kaže ona.

Ističe da imaju pravo na nadoknadu zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora.

“Poslodavac je dužan da nadoknadi tu štetu ako nijesu stekli pravo na ugovor tokom jula. U svakom slučaju moraju biti zaštićeni”, kazala je Vukčević.

Ona kaže da je broj učenika sa posebnim potrebama ograničavajuća okolnost za ugovor za stalno kada je riječ o asistentima.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније