Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 02. 2013. 08:48 >> 11:15

Tender za naftu čeka poseban zakon

Tender za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u crnogorskom podmorju još nije raspisan, iako je iz Vlade bio najavljivan nekoliko puta, jer se čeka donošenje posebnog zakona o porezu.

Iz Ministarstva finansija Pobjedi su kazali da je taj Vladin resor formirao radnu grupu koja treba da pripremi predlog zakona o posebnom porezu.


"Ministarstvo finansija je formiralo radnu grupu u koju su uključeni predstavnici ministarstava finansija i ekonomije, Poreske uprave i nezavisni ekspert. Taj tim je zadužen da pripremi predlog zakona o posebnom porezu za apstrim /upstream/ industriju (eksploataciju nafte i gasa)", saopštili su predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da je usvajanje tog zakonskog teksta prema programu rada Vlade, koji je nedavno usvojen, planirano za drugi kvartal ove godine.

Vlada je 5. jula prošle godine usvojila fiskalnu politiku kojom se definiše nacionalna praksa za oporezivanje nacionalnog resursa.

"Uspostavlja se sistem koji podrazumijeva stabilne i izdašne prihode za državu, što znači 70 odsto profita kompanija koje budu ušle u ovaj posao. Naknada za naftu je progresivna i kreće se u rasponu od pet do 12 odsto proizvodnje, a ekstra porez na dobit je 59 odsto" rekli su ranije iz Ministarstva.

Tada je najavljeno i da će se najvažnija pitanja – utvrđivanje prihoda i priznavanje troškova za ove kompanije definisati u narednom periodu.

Na tenderu će biti ponuđen najveći dio teritorije koji pripada bivšem ulcinjskom bloku, koja je odlukom Vlade izdijeljena na male blokove – oko 300 kilometara kvadratne površine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније