Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis ]

10. 07. 2021. 12:44 >> 12:45

UPRAVA PRIHODA I CARINA

Fiskalizovana preko 21 hiljada obveznika

Na sistem elektronske fiskalizacije do sada je prešlo preko 21 hiljadu poreskih obveznika, što ukazuje na spremnost najvećeg broja privrednika da ispoštuju zakon i počnu evidentiranje prometa putem fiskalnog servisa, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).


Načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u Upravi prihoda i carina, Milica Vuletić, kazala je da, iako je Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga 1. jun bio ostavljen kao rok za prelazak na novi sistem evidentiranja prometa, veliki broj poreskih obveznika je i tokom tog mjeseca nastavio da usklađuje poslovanje sa odredbama navedenog propisa.

„U ovom momentu imamo preko 21 hiljadu registrovanih obveznika fiskalizacije na sistemu, odnosno projektu elektronske fiskalizacije. To nam ukazuje da u privredi postoji spremnost da najveći broj poreskih obveznika ispoštuje Zakon o fiskalizaciji i da započne evidentiranje prometa putem fiskalnog servisa, odnosno u skladu sa odredbama predmetnog zakona“, rekla je Vuletić agenciji Mina-business.

Ona je kazala da je do sada preko sistema evidentirano 40 miliona računa koji se najviše vezani za gotovinske transakcije.

„Međutim, ukoliko govorimo o iznosu prihoda prijavljenog preko računa, najveći dio se odnosi na bezgotovinski promet koji takođe predstavlja jako važan segment privrede u Crnoj Gori i koji je samim tim bio i uključen u Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga“, saopštila je Vuletić.

Na sistemu je, kako je precizirala, prijavljeno preko 45 hiljada operatera, odnosno zaposlenih radnika, tako da taj sistem omogućava da pored praćenja evidentiranja prometa, UPC prati i samo tržište rada, odnosno regularnost prijavljivanja radnika od poslodavaca, što će im naročito biti značajno tokom ljetnje turističke sezone.

„Za projekat elektronske fiskalizacije 235 lica je registrovano kao proizvođači softverskih rješenja tako da se taj broj povećava. To nam ukazuje da interesovanje IT zajednice za ovaj projekat i dalje postoji i da je njime data podrška odnosno podstrek razvoju IT tehnologije u našoj državi, a samim tim i modernizacija privrednih subjekata“, ocijenila je Vuletić.

Ona je, govoreći o djelatnostima koje su najdominantnije u sistemu elektronske fiskalizacije, kazala da su to u ovom momentu kljigovodstveni i računovodstveni poslovi, zatim trgovina na veliko i malo, kao i segment ugostiteljstva i hotelijerstva, koji je takođe prepoznat kao visokorizičan sa aspekta prijavljivanja i evidentiranja prometa.

„Tako da očekujemo da će se kroz sistem elektronske fiskalizacije zavesti veći stepen poreske discipline odnosno poštovanje poreskih propisa u ovoj djelatnosti“, navela je Vuletić.

Ona je, govoreći o teritorijalnoj raspoređenosti obveznika fiskalizacije koji su u ovom momentu registrovani na sistem, rekla da je najveći broj obveznika, njih osam hiljada, sa teritorije Glavnog grada.

„Tu su privrednici sa teritorije Opštine Budva, njih 2,5 hiljada, a slijede obveznici iz Bara i Herceg Novog, njih oko 1,5 hiljada, zatim iz Opštine Nikšić 1,5 hiljada, nakon čega slijede manje opštine gdje ima i manje obveznika fiskalizacije“, dodala je Vuletić.

Ona je podsjetila poreske obveznike da je neophodno da u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji u najkraćem mogućem roku obezbijede preduslove za vršenje fiskalnog servisa odnosno automatsko slanje podataka sa naplatnih uređanja ili poslovnih sistema na server UPC.

„Treba imati u vidu da inspektori Uprave obavljaju kontrole na terenu i da se kod svih onih kod kojih se utvrdi da nijesu ispoštovane zakonske odredbe preduzimaju mjere za sankcionisanje u skladu sa zakonom, ali naglašavam da naša primarna namjera nije da kažnjavamo obveznike već da obezbijedimo potpuno poštovanje ovog propisa“, zaključila je Vuletić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније