Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

30. 06. 2021. 18:39   >>  18:40

PODACI MONSTATA

Spoljnotrgovinska razmjena 1,01 miijardu eura

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih pet mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,01 milijardu eura, što je 3,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 166,3 miliona eura, što je 25 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 0,3 odsto i iznosio je 844,3 miliona eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,7 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 15,7 odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni mineralna goriva i maziva, u iznosu od 45,2 miliona eura, koji čine električna energija u iznosu od 42,2 miliona EUR, kameni ugalj, koks i briketi 2,4 miliona eura i ostalo.

“U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 191,8 miliona eura, koji čine drumska vozila u iznosu od 52,7 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji 41,3 miliona eura i ostalo”, navodi se u saopštenju.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 45 miliona eura, Bosna i Hercegovina 14,1 milion eura i Slovenija sa 11,7 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 167,6 miliona eura, Kina 92,2 miliona eura i Njemačka sa 85,5 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније