Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

29. 05. 2021. 20:24 >> 20:25

BIJELO POLJE

Izvoz iz prvog rasadnika malina

Iz prvog rasadnikamalina sa sjevera Crne Gore u zemlje Evropske unije izvezeno je 80.000 sadnica. Visokokvalitetnu sortu voca uzgaja bjelopoljsko gazdinstvo Popovic u saradnji sa Biotehničkim centrom. Kupci iz inostranstva su zadovoljni kvalitetom sadnog materijala.

Područje Limske doline pogodno je za uzgoj maline. U domaćoj proizvodnji podljednjih godina zabilježen je i dobar rod i kvalitet tog voća, pa paroizvođaći nastavljaju da proširuju svoje zasade novim i produktivnim sortama. Gazdinstvo Popović je u saradnji sa bjelopoljskim Biotehničkim centrom otišlo korak dalje. Na parceli od jednog hektra podignut je rasadnik iz kojeg je na evropsko tržište po prvi put iz Crne Gore izvezeno 80.000 sadnica.

Petogodišnje ulaganje u proizvodnju i predanost poslu urodili su plodom. Početni sadni materijal iz Škotske čija sorta se uzgaja u prvom rasadniku na sjeveru države umnožavao se.

Zadovoljni kvalitetom, kupci iz inostranstva već su najavili nastavak saradnje sa gazdinstvom Popović i Biotehničkim centrom.

Namjera bjelopoljskih plantažera je da svojim zasadima u proizvodnji visokokvalitetnih sorti malina podrže crnogorske proizvođaće.

Uzgoj maline je unosan posao, a dobra vijest je da se i ove godine može očekivati dobra zarada.

Plodno zemljište treba iskoristiti za gajenje malina koje imaju veliki ekonomski potencijal. Uvođenjem novih sorti i to iz domaćeg rasadnika, plantažeri podižu i kvalitet i količinu roda. Motiv za veću proizvodnju treba da budu strani kupci čija potražnja za sadnicama iz bjelopoljskog kraja raste i ide na ruku vlasnicima prvog rasadnika malina.

Vanja Rakonjac, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније