Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business ]

22. 05. 2021. 12:46 >> 12:47

UPRAVA PRIHODA

Naplatili preko 600 miliona eura

Uprava prihoda i carina (UPIC) od početka ove godine naplatila je bruto iznos od 626,11 miliona eura, što je 16 miliona eura, odnosno 2,5 odsto ispod ostvarenja iz prošle godine.

„Imajući u vidu okolnosti ekonomske krize aktuelne od početka pandemije zarazne bolesti covid-19, ostvareni rezultat je značajno iznad naših očekivanja, i ide u prilog naporima svih naših službi da uprkos izazovima obezbijede visok stepen efikasnosti u radu Uprave prihoda i carina“, naveli su predstavnici Uprave agenciji Mina-business.

Posmatrajući strukturu ostvarene naplate, po osnovu poreza na dobit preduzeća ostvarena naplata do 17. maja iznosi 51,46 miliona eura, što je milion eura ili dva odsto manje nego prošle godine, ali i 2,5 miliona eura odnosno pet odsto više nego tokom 2019. godine.

„To predstavlja indikator visokog stepena poreske kulture u korporativnom sektoru, koji je uprkos izazovima u poslovanju, zadržao redovnost izmirivanja ove vrste poreza“, rekli su iz Uprave.

Po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica ostvarena je naplata u iznosu od 58,1 milion eura, što je na nivou ostvarenja iz prošle godine, dok je po osnovu doprinosa za socijalno osiguranje naplaćeno 177,36 miliona eura, što je pet miliona eura ili tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„To je ohrabrujući podatak imajući u vidu da je oblast radnih odnosa segment jako pogođen pandemijom“, smatraju u Upravi.

Kada je u pitanju porez na dodatu vrijednost (PDV), Uprava se suočava s najvećim izazovima kod naplate te vrste prihoda, što predstavlja direktnu posljedicu ekonomske krize izazavane pandemijom zarazne bolesti covid-19, zbog koje je došlo do drastičnog pada prometa u svim djelatnostima, a naročito ugostiteljstvu, saobraćaju i hotelijerstvu.

„Tako je od početka godine naplata PDV-a u domaćem prometu iznosila 87,75 miliona eura, što je deset miliona eura ili 11 odsto manje nego prošle godine“, precizirali su iz Uprave.

Naplata PDV-a pri uvozu je, kako su rekli, iznosila 146,92 miliona eura, što je sedam miliona ili 4,5 odsto manje nego u komparativnom periodu prošle godine.

Iz Uprave su kazali da je po osnovu akciza ostvarena naplata u iznosu od 75,61 miliona eura, što je 2,5 miliona eura ili 3,5 odsto manje nego prošle godine.

„Naplata poreza na promet nepokretnosti iznosila je 5,45 miliona eura, pola miliona eura ili šest odsto manje nego na isti dan prošle godine, a koncesionih naknada 7,93 miliona eura, takođe pola miliona eura ili sedam odsto manje nego na isti dan prošle godine“, rekli su iz Uprave.

Naplata carine iznosila je, kako su zaključili, 8,56 miliona eura, a poreza na kafu 833,37 hiljada eura, što je neznatno iznad ostvarenja iz prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније