Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Antena M

18. 05. 2021. 16:50 >> 16:51
2

PODRŠKA ODBORA

Prijedlog zakona o budžetu dobio zeleno svjetlo

Prijedlog zakona o budžetu za 2021. dobio je potrebnu većinu na današnjem glasanju skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Sedam poslanika bilo je za, dok su poslanici opozicije Damir Šehović i Raško Konjević bili uzdržani.

I tokom današnje rasprave se, između ostalog, govorilo o predloženim prihodima budžeta, a najviše o tome da li je predloženo povećanje akcize na duvan, alkoholna pića, gazirana pića i slatkiše opravdano i realno sa aspekta dodatnih prihoda u 2021.

Podsjetimo, juče su Privredna komora Crne Gore, Unija poslodavaca, Američka privredna komora, Asocijacija menadžera i druga udruženja jednoglasno poručili da će povećanje akciza dovesti do rasta sive ekonomije.

Kako se moglo čuti, akcizna politika mogla bi da poveća cijene cigareta pa bi od 1. jula građani trebalo da izdvoje u prosjeku pola eura više.

Takođe, cijena litra gaziranih pića skočila bi 12 centi, standardno pakovanje čokolade ili sladoleda za oko 10 centi, pakovanje a alkoholnih pića od 7 do 15 centi.

Privredna udruženja tražila su od Vlade da odustane od planirane akcizne politike i da se kroz dijalog pronađu održiva rješenja do budžeta 2022.

Tokom današnje rasprave ministar finansija Milojko Spajić otvorio je mogućnost intenzivnijih razgovora sa privredom i dogovora oko „postepenog podizanja akciza“.

„Svakako mislim da ovaj nivo akciza koji mi predstavljamo sad nije nivo akciza koji će na bilo koji način da ugrozi privredu, to je naše duboko uvjerenje. Međutim, postoji mogućnost i da to bude postepeno podizanje akciza. Mi smo otvoreni da pričamo sa privredom i mislim da ćemo se svi složiti da treba intenzivnije sa privredom da razgovaramo i donesemo neke win-win zaključke“, rekao je ministar Spajić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније