Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

18. 05. 2021. 16:45   >>  16:48

IZ MINISTARSTVA PORUČILI

Država već podržala vending industriju u procesu fiskalizacije

Od početka izrade Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, obveznicima koji ostvaruju promet od prodaje robe ili usluga putem samonaplatnih uređaja odnosno vending operaterima, posvećena je posebna pažnja, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Ministarstvo je saopštilo da su u tom slučaju cijenili specifičnost načina poslovanja u ovoj industriji i komparativna iskustva iz regiona.

U koordinisanom radu, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Uprava prihoda i carina (UPC) i projektni tim za elektronsku fiskalizaciju u kontinuitetu komuniciraju s poreskim obveznicima da bi oni što jednostavnije ispunili obaveze propisane Zakonom.

“Tako je i sa predstavnicima industrije operatera samonaplatnih uređaja održano više sastanaka, i prethodne i ove godine, na kojima su pažljivo razmotrene sve okolnosti i zahtjevi, kao i pružena puna institucionalna podrška u dijelu definisanja modela za vršenje fiskalnog servisa na samonaplatnim uređajima”, navodi se u saopštenju.

Takođe, ICT tržište u Crnoj Gori i regionu u kontekstu fiskalizacije odgovorilo je potrebama predmetne djelatnosti, pa su se pojavila rješenja primjenljiva kod vending operatera, čime su sa tehničkog aspekta otklonjeni izazovi za sprovođenje sistema elektronske fiskalizacije kod obveznika koji ostvaruju promet od prodaje roba ili usluga putem samonaplatnih uređaja.

“Specifičnost načina obavljanja djelatnosti vending operatera uzeta je u obzir i prilikom definisanja mjera Vlade za podršku privredi i građanima. U paketu za drugi kvartal ove godine opredijeljena je jednokratna finansijska pomoć od 50 EUR po naplatnom uređaju za poreske obveznike koji ostvaruju promet od prodaje robe ili usluga putem samonaplatnih uređaja (automata), u cilju finansijske podrške vending operaterima prilikom prelaska na sistem elektronske fiskalizacije prometa”, rekli su iz Ministarstva.

Kontinuirani višegodišnji zahtjevi industrije vending mašinama za ponovnim odlaganjem roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije nijesu unutar nadležnosti primjene zakonskih odredbi.

“Zakon jasno propisuje rok za početak evidentiranja prometa putem elektronske fiskalizacije, odnosno 1. jun, a nijesu planirane izmjene. Zakon o fiskalizaciji stupio je na snagu 7. avgusta 2019. godine, dok je primjena, nakon jednogodišnjeg odlaganja, počela od 1. januara, uz uvođenje dodatnog roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije od pet mjeseci”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo i UPC uporno i predano, kako su kazali, rade da svim poreskim obveznicima obezbijede potrebne informacije i tehnološku podršku kako bi blagovremeno planirali i realizovali preduslove za elektronsku fiskalizaciju, uz puno razumijevanje okolnosti ekonomske krize, koja ima negativne implikacije na poslovanje svih privrednih grana u Crnoj Gori i na globalnom nivou.

“Uz poštovanje prema Uniji poslodavaca kao reprezentativnoj asocijaciji privrednika, sa kojom državne institucije grade tradicionalno dobru, proaktivnu i dvosmjernu saradnju, kao i prema predstavnicima industrije vending mašina, kao inovativnog segmenta crnogorske privrede, podsjećamo na potrebu jednoobrazne, pravične i pune primjene zakonskih normi, obezbjeđivanja jednakih uslova za sve obveznike i dosljednog poštovanja propisa”, navodi se u saopštenju.

To je, kako se dodaje, neophodan preduslov za izgradnju stabilnog poreskog sistema i zaštitu urednih privrednika od nelojalne konkurencije na tržištu, a što je ukupno bila početna premisa u izradi Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koju tekuće realizuje veliki broj poreskih obveznika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније