Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 05. 2021. 06:45   >>  06:50 1

PRVI KVARTAL

U minusu Budvanska i Ulcinjska rivijera, luke...

Finansijski izvještaji dostavljeni Montenegroberzi pokazali su da su prva tri mjeseca sa minusom završili Budvanska rivijera, Luka Bar, Montekargo, Ulcinjska rivijera, koji su u većinskom vlasništvu države, kao i Luka Kotor, čiji je većinski vlasnik Opština Kotor.

Jedino preduzeće, prema do sada dostavljenim kvartalnim izvještajima, koje je u plusu nakon tri mjeseca je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Većina državnih preduzeća nastavila je i u prvom kvartalu da posluje s minusom, za koji je najviše zaslužna pandemija virusa korona, piše Dan.

Budvanska rivijera je prva tri mjeseca završila sa minusom od 1,66 miliona eura, što je čak i bolji rezultat nego u istom periodu lani kada su imali dva miliona minusa na kraju marta. Prihodi od januara do kraja marta iznosili su 145 hiljada, što je četiri puta manje nego lani. Rashodi su iznosili 1,8 miliona, što je za 800 hiljada manje nego lani. Troškovi zarada u ovoj godini znatno su smanjeni. Sa 1,44 miliona u 2020. godini, na 790 hiljada u ovoj godini.

Ulcinjska rivijera, koja je svoje hotele dala pod zakup, ove godine za tri mjeseca prihodovala je 12,6 hiljada eura, dok je samo za zarade dala 115 hiljada eura. Prvi kvartal su završili sa minusom od 117,8 hiljada eura, što je za 100 hiljada manje nego lani.

Luka Bar je prvi kvartal završila sa minusom od 185 hiljada, dok je lani u istom periodu imala dobit od 102 hiljade eura. Prihodi su i ove i prošle godine iznosili 2,2 miliona, dok su rashodi u ovoj godini bili veći od prihoda za 100 hiljada i iznosili su 2,3 miliona. Na zarade su utrošena 1,4 miliona, neznatno manje nego lani. Na kraju marta ukupan gubitak Luke Bar dostigao je 23,7 miliona eura.

Luka Kotor, čije je poslovanje potpuno srozala zabrana kruzinga zbog pandemije, prvo tromjesečje završila je sa 452,4 hiljade minusa, što je za 10 hiljada slabiji rezultat nego u istom periodu lani. Prihodi su iznosili samo 24,4 hiljade, što je skoro duplo manje nego lani. Rashodi su bili skoro 500 hiljada eura i neznatno su manji nego u 2020. godini. Na zarade su ove godine potrošili 308 hiljada, što je za 53 hiljade manje nego u prvom tromjesečju 2020. godine. Na kraju marta ukupan gubitak dostigao je 2,6 miliona eura.

Montekargo je poslovao sa minusom od 490,6 hiljada, što je za skoro 200 hiljada više nego lani. Prihodi Montekarga pali su za 600 hiljada eura u odnosu na prošlu godinu, a rashodi su smanjeni za 330 hiljada.

Jedina svijetla tačka od državnih preduzeća je CGES. Državna energetska kompanija na kraju marta imala je dobit od 5,6 miliona eura, što je za 1,4 miliona više nego lani. Prihodi su u prvom kvartalu iznosili 16,1 milion i veći su nego u istom periodu lani za dva i po miliona. Troškovi poslovanja su uvećani za milion i po i iznosili su 9,04 miliona. Na kraju marta CGES ima 38,3 miliona neraspoređene dobiti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније