Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 05. 2021. 22:33   >>  22:37 1

ASP OCIJENILA

Prihodi države od elitnog Porto Montenegra neodgovarajući

Država Crna Gora je u protekloj deceniji sa elitne lokacije Porto Montenegro i njenog Graničnog prelaza prihodovala preskromnih 656 hiljada eura po osnovu naplate akciza i PDV-a na promet goriva, pokazuju podaci Nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Kako ističu u ovoj NVO, Porto Montenegro je ekskluzivna turistička destinacija i marina na crnogorskom primorju, koja pruža jahting usluge svijetu bogataša, a zahvaljujući poreskim olakšicama prihod od prometa goriva za državnu kasu je očigledno više nego neodgovarajući.

"Upravo ovaj primjer je jedan od ilustrativnih pokazatelja dugogodišnje pogrešne poreske politike u zemlji, koju je postavila bivša vlast, a koja demonstrira dominaciju interesa bogataša i privilegovanih na teret opšteg interesa, odnosno interesa svih građana. Prema podacima ASP-a, naplata PDV-a po osnovu prometa goriva na Graničnom prelazu u Tivtu, na lokaciji Porto Montenegro, od 2012. do kraja prošle godine iznosila je 203 hiljade eura. Tako je u 2012. godini prihodovano 827 eura, godinu kasnije nepunih sedam hiljada, a narednih godina prosječno oko 30-tak hiljada eura. Prošle godine, koja je obilježena kovid epidemijom, naplata PDV-a od prometa goriva je iznosila oko pet hiljada eura", navode u ASP-u.

Kada je u pitanju naplata akciza na promet goriva, kako dodaju, ona je od 2011. godine, pa do kraja prošle godine, iznosila nepunih 452 hiljade eura. Najniža naplata bila je 2011. kada je iznosila 884 eura, najveća 2017. kada je dostigla 95 hiljada. Prošle godine prihodovano je 12 hiljada od akciza.

"Nova Vlada je najavila socijalnu pravdu i ispravljanje pogrešnih politika bivše vlasti, kako bi one bile u interesu svih građana i u interesu onih koji nemaju, odnosno raskid sa politikom koja je bogatima i privilegovanima davala još i više, dok su za socijalno ugrožene ostajale 'mrvice'. Pored toga, a imajući u vidu jako loš finansijski kapacitet države, izmjene poreskih politika i veće zahvatanje od onih koji imaju, mogu biti značajan budući prihod za državnu kasu", smatraju u ASP-u.

Ukazuju i da je na dnevnom redu sjednice Skupštine trenutno ne samo Zakon o budžetu za ovu godinu, već i niz ekonomskih zakona, uključujući i Zakon o porezu na dodatnu vrijednost.

"To poslanicima nove vlasti svakako treba da, već sada, predstavlja priliku za amandmanska djelovanja i ispravljanje dugogodišnjih pogrešnih, odnosno privilegujućih zakonskih politika", ističu u ovoj NVO.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније