Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 05. 2021. 17:30   >>  17:35 2

ZVANIČNIK EU O DUGU

"Balansirati" između prava i obaveza

Crna Gora je suverena zemlja koja sama može da donosi odluke o zaduživanju i o svojoj vanjskoj politici, ali s druge strane, izrazila je želju da postane članica Evropske unije (EU), što sa sobom nosi obaveze i odgovornosti, poručio je visoki evropski zvaničnik povodom povodom kineskog duga.

"Kina je ne samo sa Crnom Gorom, već i sa mnogim drugim državama 'Belt and road' inicijative sklapala zajmove u vidu garancija koji se ne odnose samo na ugovorene radove, već i na drugu imovinu koja je u vlasništvu države", kaže evropski zvaničnik komentarišući uticaj Pekinga.

EU, kako kažu u Briselu, prema Zapadnom Balkanu ima globalni pristup. Naglašavaju da u slučaju Crne Gore, kao kandidata, postoje pravila koja treba da budu ispunjena na putu ka članstvu, na šta se Podgorica obavezala pravnom tekovinom EU.

"Evropske procedure podrazumijevaju mnoštvo tehničkih pitanja, ali i način na koji se sklapaju finansijski dogovori", kaže evropski zvaničnik.

Zbog toga je, kako je naglasio zvaničnik EU važno da Crna Gora poveže dva principa: S jedne strane Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja koja sama odlučuje o svojoj vanjskoj politici, a s druge, izrazila je želju da postane članica EU, što sa sobom nosi obaveze i odgovornost. Te dvije logike, kako kaže evropski zvaničnik, treba "upariti" svuda na Zapadnom Balkanu.

Strateška debata o Zapadnom Balkanu 10. maja

Uticaj trećih zemlja u regionu glavna je tema strateške debate o Zapadnom Balkanu koja će biti održana 10. maja. Kako je najavljeno, debata će biti posvećena geopolitičkom pristupu EU regionu, više nego samim koracima u procesu pristupnja.

"I bez diskusije je jasno da Zapadni Balkan ima evropsku pespektivu. Ovdje ćemo se baviti vanjskom politikom", objašnjava zvaničnik EU.

Ističe da je jasno da se situacija posljednjih godina značajno promijenila kada je riječ o vanjskom uticaju na zemlje Zapadnog Balkana.

"EU ne pretenduje na ekskluzivnost prisustva u regionu, ali je važno da EU bude prisutna i da bude vodeći igrač", kaže zavničnik EU.

On dodaje da je u EU postoji "zabrinutost zbog sve veće frustracije na Zapadnom Balkanu", izazvane zastojem u procesu proširenja, i naglašava da EU mora da razmotri kako da povrati svoj "izgubljeni uticaj u regionu".

U Briselu konstatuju da je strateški interes EU da bude "više prisutna" na Zapadnom Balkanu uz napomenu da stabilnost regiona znači i stabilnost cijele Evrope.

Ključna tačka djalog Beograda i Prištine

U Savjetu EU naglašavaju da će ministri tokom sastanka u ponedjeljak saslušati izvještaj specijalnog predstavnika EU za dijalog Beogrda i Prištine, Miroslava Lajčka, a da će pitanje dijaloga biti biti jedna od "ključnih tačaka" strateške debate o Zapadnom Balkanu.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG-a iz Brisela

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније