Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 02. 2013. 15:25 >> 15:32

ALTERNATIVA STEČAJU

Vlada preuzima dug Pobjede u zamjenu za zgradu i lokaciju

Akcionari Novinsko-izdavačkog preduzeća Pobjeda usvojili su danas Predlog sporazuma o izmirenju obaveza prema državi, kojim će Vlada preuzeti dug kompanije od 2,8 miliona eura u zamjenu za atraktivnu lokaciju i zgradu preduzeća.

Procijenjena vrijednost zgrade i lokacije je 4,89 miliona eura.

Izvršni direktor Pobjede, Lav Lajović, kazao je da bi razlika vrijednosti procijenjene imovine i iznosa duga, od oko dva miliona eura, trebalo da bude definisana ugovorom o prenosu vlasništva. Novinsko-izdavačkom preduzeću će, u međuvremenu, biti omogućeno da koristi poslovnu zgradu do izmirenja te razlike.

,,To je dobro rješenje za zaposlene, jer se na taj način stvaraju uslovi za izmirenje dugovanja i povezivanje radnog staža. Alternativa tome je uvođenje stečaja u Pobjedu, uz neizvjesnost isplate dugovanja“, rekao je Lajović na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara.

Manjinski akcionar Pobjede, Stevan Vukčević, smatra da je izjašnjavanje o predloženom sporazumu trebalo odložiti, jer se radi o veoma važnom pravnom i ekonomskom pitanju.

„Šta će biti sa razlikom od dva miliona EUR? Da li će tim novcem biti izmirena dugovanja prema zaposlenima?“, pitao je Vukčević i dodao da će Pobjeda, i nakon što se potroši novac od razlike, opet ostati na nuli.

On smatra da bi oni koji su najstariju novinsku kuću u Crnoj Gori doveli u sadašnje stanje trebalo da odgovaraju.

Lajović je objasnio da sporazum o izmirenju obaveza prema državi, koja posjeduje skoro 86 odsto udjela u Pobjedi, predstavlja namirenje dugova, kojim manjinski akcionari, kao i većinski, ništa ne dobijaju, ali i ne gube.
On je, na pitanje akcionara o realizaciji socijalnog programa u Pobjedi, odgovorio da su se za isplatu otpremnina do sada izjasnila 44 radnika, kao i da postoji interesovanje još nekolicine.
Sporazum o izmirenju obaveza prema državi, prema riječima predstavnika Vlade Damira Rašketića, najbolje je rješenje za postojeću situaciju u Pobjedi.

,,Akcionari su posljednji naplatni red u stečajnom postupku. Zaposleni bi u slučaju uvođenja stečaja mogli eventualno da dobiju plate, dok je pitanje isplate otpremnina upitno“, naveo je Rašketić.

Na sjednici su razriješeni stari i imenovani novi članovi Odbora direktora, u kojem će biti pomoćnik ministra za informaciono društvo, Radule Novović, književnik Milorad Popović i savjetnici u ministarstvima finansija i kulture, Mihajlo Pejović i Miloš Lalević.

Akcionari su odlučili i da naknade za članove Odbora direktora iznose 50 odsto prosječne u državi, dok bi predsjednik tog tijela dobijao njen ukupan iznos. Dogovoreno je i da prvom narednom zasjedanju Odbora, u skladu sa odlukom Vlade, budu korigovane zarade direktora i glavnog urednika Pobjede.

Pregovori o privatizaciji Pobjede sa sarajevskom kompanijom Avaz-roto press, čiji je vlasnik bosanski biznismen i političar Fahrudin Radončić, formalno još traju, iako je od njihovog početka prošla godina.

Izvor: Mina

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније