Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 04. 2021. 09:27 >> 09:32
6

MILATOVIĆ

Dug Kinezima refinansirati evropskim kreditima

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da vjeruje da će Crna Gora naći način da se dogovori sa Kinom oko otplate duga za autoput. On je gostujući na nacionalnoj televiziji Hrvatske rekao da Evropska unija ima interes da se taj dug otplati i da su u toku pregovori o refinansiranju jeftinijim evropskim kreditima.

Govoreći o kreditu za autoput, Milatović je kazao da su u toku pregovori s Kinezima kako bi se odgodila otplata glavnice koja je trebalo da počne na ljeto.

“Takođe, pregovara se i sa EU institucijama da se taj kredit refinansira jeftinijim evropskim kreditima. U međuvremenu su se radovi na izgradnji nastavili, sporijim tempom. Međutim ono što je sporno - u slučaju spora s Kinezima ne arbitrira crnogorska Skupština. Po kineskim sudovima - ako je nezadovoljna dinamikom isplate Kina bi mogla tražiti isplatu cijele glavnice. Ako se to ne dogodi, mogli bi uzeti luku Bar, dio teritorija, možda čak i željeznice”, kazao je Milatović za HRT.

Siguran je da će Crna Gora i Kina naći način da se dogovore.

“Više od 90 odsto puta je gotovo i do kraja godine bi trebalo da bude gotova najzahtjevnija dionica. Mislim i da će se naći način da se ispregovara odlaganje otplate glavnice”, kazao je Milatović.

Dodao je kako postoji i interes od strane EU-a da se kredit refinansira kako bi se vratio kineski dug.

“Nije dobro što je kredit uzet u dolarima”, ponovio je.

Izrazio je nadu da će Crna Gora biti slijedeća nova članica EU-a, pri čemu Hrvatska može odigradi značajnu ulogu.

On je, govoreći o pandemiji virusa korona kazao da Crna Gora vraća život u normalu, a da je broj oboljelih prepolovljen u mjesec dana.

Mijatović je naglasio kako je Crna Gora, upravo zbog nedostatka autoputa svedena na to da bude isključivo avio-destinacija.

Kazao je da je pad prometa od 87 odsto prošle sezone dijelom i rezultat političkih odluka prethodne vlade - zatvaranje granica sa BiH i Srbijom. 

Optimističan je vezano za ovu sezonu jer se situacija s koronavirusom stabilizovala, počela je i imunizacija, vakcinisano je 10 posto odrasle populacije. Osigurali su dodatna doze vakcina Fajter, Astra Zeneka I iz Kine I Rusije.

“Ulazak u Crnu Goru je slobodan za pogranične zemlje: Hrvatsku, BiH, Srbiju, Albaniju i Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Balans između ekonomije i zdravlja je jako važan, naročito za zemlje koje su usmjerene prema turizmu. Vrlo smo teško preživjeli prošlu godinu, prosječna neto plata je oko 530 eura, ekonomija je pala više od 15 posto. Vlada donosi peti set mjera za pomoć preduzetništvu”, kazao je Milatović za HRT.

Ministar Jakov Milatović, koji je  u službenoj posjeti Hrvatskoj i Zagrebu izrazio je zadovljstvo jučerašnjim sastancima s uspješnim hrvatskim privrednicima i ministrima Zdravkom Marićem i Tomislavom Ćorićom. Danas će se sastati s ministarkom turizma Nikolinom Brnjac.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније