Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 04. 2021. 11:51 >> 13:47
1

MEDOJEVIĆ ROVČANINU

Trebalo naložiti obustavu rada TE Pljevlja

Lider PzP-a Nebojša Medojević uputio je, u svojstvu građanina otvoreno pismo izvršnom direktoru Elektroprivrede Crne Gore Nikoli Rovčaninu u kojem navodi da je osim što je u skladu sa zakonom izvjestio Ministarstvo Kapitalnih Investicija o broju radnih sati koje je TE Pljevlja iskoristila u 2020. godini i zbirno od 2018. godine u isto vrijeme u skladu sa zakonom trebao da naloži da se obustavi rad TE Pljevlja nakon utrošenih 20.000 radnih sati.

On podsjeća da TE Pljevlja taj iznos radnih sati mogla da iskoristi od 1. januara 2018. godine do najkasnije 31. decembra 2023. godine.

To što je, TE Pljevlja temelj i slonac sistema, poručuje, nije razlog za kršenje zakona.

"Okolnost da smo Elektroprivredi Crne Gore povjerili TE Pljevlja koja je 'temelj i oslonac našeg energetskog sistema' znači da očekujemo da se tim objektom upravlja u skladu sa Zakonom i da se novi 'temelj i oslonac našeg energetskog sistema' obezbjedi u skladu sa Zakonom kada životni vijek TE Pljevlja istekne", kazao je Medojević.

On je naveo da je Rovčanin saopštio da će se temelj i oslonac energetskog sistema obezbjediti kroz nastavak rada TE Pljevlja i realizaciju projekta ekološke rekonstrukcije, što se očekujete do jula naredne godine.

Medojević je rekao da Rovčanin očekuje da se nastavak rada obezbijedi kroz pozitivan ishod razgovora predstavnika nadležnog ministarstva i Energetske zajednice, nakon čega bi se obezbjedio nastavak rada i dodatni radni sati.

“Vaša je pretpostavka da je realizacija projekta ekološke rekonstrukcije zakonito ugovorena u ranijem periodu i da će se sada taj ugovor realizovati. Kažete da je realizacija ugovora kasnila zbog pandemije, koja je proglašena 11. marta prošle godine, ali rekonstrukcija je ugovorena tek u julu, kada je pandemija uveliko bila u toku”, naveo je Medojević.

On smatra da se argument “više sile“, koja je nenadano nastupila, teško može prihvatiti.

Medojević je podsjetio da su mediji ranije objavili da je Ministarstvo kapitalnih investicija obavjestilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) o sumnjama da je taj ugovor nezakonito potpisan.

“Da li je to ugovor čiju realizaciju očekujete? Vi sada očekujete da će se primjenom, možda nezakonito potpisanog ugovora, čija je primjena odlagana deset mjeseci iz nepoznatih razloga, u narednih 14 mjeseci TE Pljevlja uskladiti sa propisanim standardima emisija i energetske efikasnosti do jula naredne godine”, kazao je Medojević.

On je dodao da pretpostavlja da postoji pisana garancija izvođača radova da će se u julu naredne godine ostvariti jednovremeno propisani standard emisija u vazduh i propisana minimalna efikasnost elektrane.

“Pretpostavljam da je ta pisana garancija predata EPCG u momentu potpisivanja ugovora u julu prošle godine i da ona podrazumijeva da će izvođač radova platiti sve štete koje za Crnu Goru nastanu ako se taj cilj ne ostvari. Pretpostavljam da se u toj garanciji jasno navode parametri koje treba ostvariti”, rekao je Medojević.

On je pozvao Rovčanina da takvu garanciju odmah objavi, ako je ima  a ako je nema, poziva ga da odmah raskine ugovor i pronađe realan način kako će se Elektroprivreda CG ostvarivati u budućnosti.

"Nemojte dovoditi Vladu Crne Gore u situaciju da od partnera u Ugovoru o energetskoj zajednici traži da joj odobre kršenje Ugovora do jula 2022. godine a da u tom momentu energetska sigurnost Crne Gore ne bude na neki način garantovana", navodi Medojević.

Poziva ga da još jednom razmisli o, kako je kazao, "javnom zagovaranju brutalnih kršenja naših obaveza prema EEZ" i da više ne krši Zakon.

"Nemojte tražiti od ove zemlje da ne izvršava svoje međunarodne obaveze jer firma koja Vam je povjerena nije u stanju da izvršava svoje. Imajte na umu, gospodine direktore, da će ovih 14 mjeseci produžetka rada ovog objekta u ovom stanju neke ljude koštati života i zdravlja", navodi Medojević.

On poručuje da rješenja postoje.

"Nijesu laka, besplatna i bezbolna. Ali su održiva i nude prosperitet građanima Pljevalja i Crne Gore. Potrebna je vizija, hrabro i stručno vođstvo za ambciozni razvojni zaokret. Od eksploatacije i pljačke ka održivom razvoju, zasnivanom na zelenim energijama i tehnološkim inovacijama", zaključio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније