Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine ]

19. 04. 2021. 06:40   >>  06:41 2

PRVA DIONICA

Radovi na autoputu ušli u završnu fazu

Oko 93 odsto radova na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare je završeno, saopšteno je Dnevnim novinama u kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je glavni izvođač radova na tom projektu.

Sa dolaskom proljeća, kako su kazali, aktivnosti na dionici od Smokovca do Mateševa su intenzivirani i ušli su u završnu fazu.

“Na mostovima se radi hidroizolacija i postavljaju barijere za zaštitu od vjetra, gdje je to neophodno”, naveli su u CRBC-u.

Kada je riječ o tunelima, u toku je povezivanje i ispuštanje drenažnih voda iz tunela, povezivanje sistema unutrašnje odvodnje atmosferskih voda u separatore i ugradnja separatora, kao i završna obrada tunelske obloge farbanjem.

“Obavljaju se radovi koji se odnose na ventilaciju i osvjetljenje u tunelima, ugradnju SOS kabina, kao i završni radovi na sistemu protivpožarne hidrantske mreže u tunelima. Radi se i na postavljanju kanalizacije za 20 kilovati kablova. U toku su i građevinski i elektromontažni radovi na malim trafostanicama”, naveli su u CRBC-u.

Duž trase prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare, kako su dodali, biće 24 male trafostanice.

U CRBC-u su istakli da se, kada je riječ o krupnijim građevinskim radovima, privodi kraju gradnja kružnog toka na uključenju na petlju Smokovac.

Grade se i komandni centar i baza za održavanje, ugrađuju se šipovi na osiguranju kosine na izlazu iz tunela Mateševo, kao i tamponski sloj 0-32 na otvorenoj trasi na sekcijama 3 i 4.

“Preostalo je da se završe prethodno navedeni radovi, asfaltiranje i povezivanje svih instalacija u komandni centar. Ovdje treba imati u vidu da je značajan dio asfaltiranja bituminiziranih nosivih slojeva već završen”, ukazali su predstavnici kineske kompanije.

Oni su dodali da je na izgradnji dionice Smokovac-Uvač-Mateševo angažovano više od 1.000 radnika, od čega je 488 iz CRBC-ija, dok je 551 angažovan u kompanijama koje su podizvođači na projektu.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić ranije je najavio da će prva dionica auto-puta biti završena do kraja ove godine. Izgradnja je počela 2015. i najprije je bilo predviđeno da traje četiri godine.

Država se za prvu dionicu, od Smokovca do Mateševa, kod kineske Exim banke zadužila 688,16 miliona eura ili 85 odsto, dok je ostatak od 121,44 miliona ili 15 odsto obezbijeđen iz budžeta. Rok otplate kredita je 20, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Nova vlada uputila je zvaničan zahtjev Evropskoj komisiji, kojim traži pomoć evropskih institucija za poravnanje kineskog duga. Crnogorska vlada traži podršku evropskih institucija u procesu diversifikacije kineskog duga i završetka ostatka auto-puta Bar Boljare.

“Primili smo pismo i pripremamo odgovor”, potvrdila je portparolka Komisije Ana Pisonero.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније