Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

14. 04. 2021. 16:04   >>  16:05

PKCG-UPRAVA PRIHODA

Borba protiv sive ekonomije prioritet

Intenzivna saradnja Privredne komore (PKCG) i Uprave prihoda u interesu je biznis zajednice i države i doprinijeće unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku njihovih predstavnika.

Na sastanku predsjednika PKCG, Vlastimira Golubovića i vršioca dužnosti direktora Uprave prihoda, Aleksandra Damjanovića, konstatovano je da će partnerstvo biti dodatno afirmisano skorim potpisivanjem sporazuma o saradnji.

„Tokom razgovora su razmotrene značajne teme poput primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, borbe protiv sive ekonomije, saradnje dvije institucije u edukativnim aktivnostima i razmjeni podataka koji služe kao osnova za kvalitetne ekonomske analize, kao i mogućnosti zajedničkog iniciranja unapređenja regulative u cilju poboljšavanja poslovne klime“, navodi se u saopštenju PKCG.

Golubović je kazao da je borba protiv sive ekonomije prioritet i da će Uprava prihoda u tom dijelu imati punu podršku PKCG.

„Smanjenju sive ekonomije na tržištu rada značajno bi doprinijelo niže opterećenje zarada zaposlenih, uz povećanje poreskog obuhvata“, dodao je Golubović.

Damjanović je rekao da ima razumijevanje za taj zahtjev poslovne zajednice, ocijenivši da nema važnijeg pitanja za privredu i državu od toga.

„Opterećenje zarade doprinosima je neodrživo za privredu, a ne doprinosi u dovoljnoj mjeri prihodima države. Rješenje je proširenje poreskog obuhvata uz smanjenje doprinosa i ovo pitanje treba na dugoročnijem planu razmatrati“, saopštio je Damjanović i dodao da to treba da prati izmjena propisa, kako bi neprijavljivanje zaposlenih bilo krivično djelo.

PKCG i nekadašnja Poreska uprava, koja je sa Upravom za igre na sreću ušla u sastav Uprave prihoda, tijesno su sarađivale u pripremi za implementaciju Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, čija je fazna primjena počela 1. januara, a postaće obavezna za sve od 1. juna.

„Neće biti novog odlaganja pune impelementacije ovog zakona. Nemamo luksuz da ponovo pomjerimo ovaj rok i veoma je bitno da krenemo sa tim prije turističke sezone. Sistem, što se softverskih rješenja tiče, potpuno je spreman. Probleme u implementaciji ćemo rješavati u hodu. Ukoliko bismo ponovo odložili primjenu, sa istim problemima bismo se suočili u novembru ili decembru“, rekao je Damjanović.

PKCG i Uprava prihoda će, kako je saopšteno, organizovati sastanke sa IT sektorom i dodatne edukativne aktivnosti kako bi se otklonile eventualne nedoumice privrednika u vezi primjene tog zakona.

U PKCG smatraju da će povećanja akciza na pojedine proizvode dovesti do rasta cijena, ali i jačanja sivog tržišta.

Damjanović je kazao da su u pripremi striktne kontrole inspekcijskih organa, kako bi se spriječilo snaženje sive ekonomije.

Golubović je, govoreći o zapošljavanju stranaca, ocijenio da bi se omogućavanjem potpisivanja privremenih ugovora o radu sa stranim radnicima, dok traju procedure u Ministarstvu unutrašnjih polsova (MUP), bitno doprinijelo smanjenju sive ekonomije.

„Intencija je da strani radnici budu u legalnim tokovima od prvog radnog dana“, zaključio je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније