Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 04. 2021. 11:05   >>  11:06 2

SD

Očekuju podršku za povećanje minimalne zarade na 50% prosječne

Socijaldemokrate (SD) očekuju podršku za njihov amandman na predlog izmjena Zakona o radu, kojim je predloženo da minimalna zarada ne može biti niža od polovine prosječne, što bi trenutno iznosilo nešto preko 260 eura.

Iz SD-a navode da Vlada nije prihvatila amandman poslanika SD-a te da je predlog predstavnika parlamentame većine, povećanje minimalne neto zarade na 250 eura.

Smatraju da je sistemski ispravnije i povoljnije za zaposlene da se donja granica minimalne zarade ne određuje u apsolutnom iznosu, kao što je predložila parlamentarna većina, nego u procentualnom jer je logično da, u slučaju da prosječna zarada raste, poraste i minimalna zarada.

Oni dodaju da Konvencija Medunarodne organizacije rada (MOR) o zaradi, kaže da minimalna zarada treba da bude od 50 i više odsto od prosječne.

Bez obzira na mišljenje Vlade, u SD-u očekuju da će njihov amandman dobiti podršku većine poslanika u Skupštini jer je povoljniji za zaposlene i sistemski ispravniji jer omogućavaju rast minimalne zarade sa rastom prosječne zarade.

Iz SD-a dodaju da će njihovi poslanici povodom najavljenog usvajanja izmjena Zakona o radu, predložiti i dva zaključka.

"Naime, Socijaldemokrate smatraju da je pored neophodnog povećanja minimalne zarade, koja je i sa predloženim povećanjem među nižim u regionu, potrebno obezbijediti da se usljed takve mjere ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi 'sivo tržište'", navodi se u saopštenju.

Kao razlog navode kompleksnost trenutnog ambijenta u kojem posluje većina poslodavaca u Crnoj Gori, i to što je poresko opterećenje troškova rada najveće u regionu.

"O tome najbolje govore činjenice da je u na kraju marta nezaposlenih lica za gotovo 20 hiljada ili 56% više nego prije godinu dana a stopa nezaposlenosti koja iznosi 23,83% je za 8,5 procentnih poena veća u odnosu na 31.03.2020. godine (15,29%), kao i da je na kraju marta ove godine u odnosu na mart prošle u blokadi bilo preko 700 preduzeća i preduzetnika više a ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi veći je u odnosu na mart 2020. godine za preko 170 miliona eura", dodaju iz SD-a.

Zato će, kažu, predložiti da Skupština donese zaključak kojim zadužuje Vladu da, u saradnji sa socijalnim partnerima, predloži izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada, kako bi parlament navedene zakone izglasao do početka primjene novog iznosa minimalne zarade.

"U SD-u smatraju da je potrebno i da Vlada intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile realne pretpostavke za dalje povećanje minimalne zarade, zbog čega će predložiti zaključak da Vlada nastavi razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se došlo do dogovora da se tokom naredne godine utvrdi neto iznos minimalne zarade koji neće biti niži od 300 eura", zaključili su iz SD-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније