Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business/rtcg.me

09. 04. 2021. 16:24   >>  16:25 7

MILATOVIĆ

Posjeta turista iz regiona da bude na nivou 80 odsto iz 2019.

Posjeta turista iz regiona ove godine bi trebalo da bude na nivou od 80 odsto iz 2019, kako bi se ostvarila Vladina projekcija prihoda od turizma u predstojećoj sezoni, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Milatović je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljene nove epidemiološke mjere, kazao da bi, u cilju ostvarenja Vladinih projekcija, posjeta turista iz istočne Evrope ove godine trebalo da bude na nivou 60 odsto iz 2019. godine, a iz zemalja EU 40 odsto.

„U Crnoj Gori, kada je u pitanju realizacija turističkog prometa, postoje tri značajna tržišta - regiona na koje se odnosi 38 odsto prometa, istočne Evropa 29 odsto i EU 22 odsto. Svi ostali imaju deset odsto prometa", precizirao je Milatović.

Prema Vladinim projekcijama, ove godine se očekuje 60 do 65 odsto prohoda od turizma koji su ostvareni 2019. godine.

Moguća subvencija PCR testova za turiste

Ministar ekonomskog razvoja kazao je da se intenzivno radi na kreiranju zdravstvenih protokola za turiste.

"Dolazak turista će biti potpomognut i startovanjem nove nacionalne kompanije koje se očekuje 1. juna", kazao je Milatović na pres konferenciji u IJZ.

Milatović je rekao da bi broj oboljelih u zemlji sredinom maja mogao da bude na nivou koji je bio prošle godine na ljeto.

On je, prema podacima koje je iznio, kazao da se u Crnoj Gori bilježi snažniji pad broja oboljelih u poređenju sa "konkurentskim destinacijama" poput Hrvatske, Kipra, Grčke i Turske.

Ministar je rekao da je premijer Zdravko Krivokapić danas uputio pismo potpredsjednici Vlade Rusije u kojoj obrazlaže trenutnu epidemilošku situaciju u Crnoj Gori s ciljem kako bi se opet uspostavio avio-saobraćaj.

On je najavio učešće Vlade u subvenciji PCR testova za turiste.

Takođe, MEK radi na dodatnom protokolu koji će uključivati edukaciju turističkih radnika u kontekstu kovid epidemije.

Milatović je dodao da je od posebne važnosti promocija Crne Gore, te da je otvorena posebna Covid 19 stranica na sajtu montenegro.travel.

Kaže da Crna Gora posjeduje i safe travel bedž, i najavio je i promo spot u društvu prirode, kao jedan od vidova promocije Crne Gore kao turističke destinacije.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније