Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 04. 2021. 17:57   >>  18:01 1

INICIJATIVA UGOSTITELA

Ustavni sud će odlučiti o zabrani rada lokala

NVO “Ugostitelji Crne Gore” podnijeće Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti mjera koje su se odnosile na zabranu rada ugostiteljskih objekata, a sve u cilju suzbijanja pandemije korona virusa.

Saopštili su da su po ugledu na pojedine zemlje Regiona, ali i zemlje Evropske unije tražiti da Ustavni sud ocijeni da li su nam tim mjerama bila  ugrožena osnovna ljudska prava.

“Smatramo da su mjere, koje su povremeno od marta prošle godine na snazi, suprotne Ustavu zbog čega smo na rubu egzistencije bez adekvatne podrške države kao što to radi većina zemalja Evropske unije i to upravo onih čija privreda ne zavisi od turizma i ugostiteljstva kao što je slučaj sa Crnom Gorom”, navodi se u saopštenju.

Ističu da im iskustva tih zemalja daju za pravo da kaže u da su njihovi zahtjevi koje su dostavili Vladi opravdani i zasnovani na realnim osnovama.

“Zato vjerujemo da ćemo najkasnije u srijedu dobiti poziv Vlade kako bismo započeli rješavanje dostavljenih zahtjeva, a čije usvajanje rješava krucijalna pitanja koja tište turističku privredu”, saopštili su Ugostitelji.

Na osnovu podataka sa kojima raspolaži zabilježen je pad prometa u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva od 70-90 odsto.

“Takođe, bez posla u ovim sektorima od marta prošle godine ostalo je više od osam hiljada ljudi”, navodi se u saopštenju.

Pozivaju sve proizvođače da im se pridruže i da kroz zajedničko djelovanje potvrde da je pokretačka snaga domaće  privrede upravo ugostiteljstvo i turizam.

“NVO “Ugostitelji Crne Gore” su na jučerašnjem radnom sastanku sa predstavanicima hotelijera iz Kotora dobili punu podršku. Spremni smo da se zajedno borimo kako bi, koliko toliko, spremno dočekali predstojeću turističku sezonu koja je, po ocjeni mnogih, već pod znakom pitanja”, zaključili su Ugostitelji.   

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније