Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

19. 03. 2021. 21:54 >> 21:54

ODBOR DIREKTORA

Plantaže prihodovale 13 miliona manje od standarda

Plantaže su u prošloj godini prihodovale 13 miliona eura manje od kompanijskog standarda u uslovima normalnog poslovanja i rada, usljed uticaja koronakrize, ali su ostvarile dobre proizvodne rezultate.

Iz Odbora direktora kompanije saopšteno je da gubitak ruskog tržišta, u protekle četiri godine, smanjio prodaju oko 15 miliona eura.

“Stoga, ne čudi da je iznos obaveza, kako onih koje su dospjele tako i onih koje dospijevaju, znatno porastao, uzimajući u obzir da je proizvodna prošla godina u cjelosti kompletirana. S tim u vezi, jasno je da je najveći dio obaveza morao nastati iz nužnosti održavanja poslovnog kontinuiteta i kvalitetne osnove za nastavak budućeg proizvodno-prodajnog programa”, navodi se u saopštenju.

Kompanija je, kako se dodaje, neposredno prije početka koronavirusa, slijedeći svoj dugoročno odgovoran odnos prema svojoj državi, prevremeno uplatila 3,5 miliona eura poreza i doprinosa i bila na takozvanoj bijeloj listi.

“Njene obaveze su nastajale paralelno sa djelovanjem pandemije, odnosno rapidnom padu prodaje. Aktuelni dug prema dobavljačima je u iznosu od 5,8 miliona eura, koji i dalje daju robu vjerujući u ovu kompaniju, zatim prema državi u vidu poreza i doprinosa od 4,9 miliona eura i ostale obaveze iznose 1,7 miliona eura”, precizirali su iz Plantaža.

Sve to skupa, kako su rekli, odgovara približno padu prodaje u prethodnoj godini. Uprkos tome, zaposlenima su isplaćene januarske plate, bez poreza i doprinosa.

“Kompanija ima u narednih osam godina kreditne obaveze od 21,4 miliona ili 2,6 miliona godišnje. U tom periodu, kamate iznose 2,2 miliona eura ili 275 hiljada eura na godišnjem nivou”, navodi se u saopštenju.

Iz Plantaža su rekli da su u prošloj godini ostvarili veoma dobre proizvodne rezultate, posebno u domenu primarne proizvodnje. Ostvareni rezultati su proizašli iz enormnih napora zaposlenih, tako da se dejstvo virusa nije posebno osjetilo u ovoj oblasti.

„Posmatrano po grupama proizvoda, u prošloj godini je proizvedeno 14,4 miliona kilograma viinskog grožđa što je na nivou od 96 odsto iz 2019. godine, 1,59 miliona kilograma stonog grožđa što je gotovo 100 odsto veća realizacija nego 2019, zatim 91 tona pastrmke što je 13,2 odsto više u odnosu na uporedni period“, precizirali su iz Plantaža.

Takođe, proizvedeno je 9,22 miliona litara vina što je na nivou od 96,3 odsto u odnosu na 2019. godinu i isflaširano 8,96 miliona proizvoda što je na nivou od 59 odsto.

„Pripreme za proizvodnu tekuću godinu su počele u novembru prethodne, te je do sada kompletirana rezidba vinograda i u procesu smo intenzivne primjene đubrenja i zaštite. Za pravovremeno kompletiranje operacija đubrenja i zaštite potrebno je obezbijediti novac za plaćanje dospjelih i novonastalih obaveza, nakon čega će uslijediti i isporuka preparata za uspješno kompletiranje ovih operacija u skladu sa definisanih agrorokovima“, objasnili su iz Plantaža.

U Odboru direktora smatraju da su aktuelni problemi veoma značajni, ali ne takvi da upućuju na stečaj, što se čuje od nekih interesnih grupa.

“Sa zalihama vina od 20 miliona litara, u koje je već ugrađeno preko 80 odsto troškova, može se ponuditi tržišna vrijednost od 35 do 38 miliona eura. Ove zalihe su, između ostalog, veoma važne za tržišnu sigurnost i održavanje konkurentske prednosti kompanije”, rekli su iz kompanije.

Sa preko deset miliona čokota, 2,3 hiljade hektara vinograda, razvojem maslinarstva, sopstvenim institutom, znanjem i iskustvom zaposlenih, Plantaže imaju potencijal za savladavanje svih problema, uz uslov da tržište “normalno” funkcioniše.

“Prodajno tržište je pokretač reprodukcije svakog preduzeća, pa i naše kompanije. Dokazali smo da imamo široki, konkurentan i od potrošača uvažavan asortiman, prepoznatljiv na svim meridijanima”, navodi se u saopštenju.

Plantaže su, kako su kazali, globalna tržišna, evropska i svjetska kompanija, koja izvozi u preko 40 zemalja svijeta.

“Osvojili smo na stotine medalja na najprestižnijim takmičenjima vina, i na gotovo svim kontinentima. Više od 80 odsto proizvoda “popije” stranac. Plantaže su visoko vrijedan crnogorski brend, koji će se sigurno održati, iako je dejstvom koronavirusa kompanija ugrožena čak i više od turističke privrede”, navodi se u saopštenju.

S druge strane, sa vrijednošću prodaje od 33 miliona eura, koliko je bila u prosjeku nekoliko godina prije dejstva virusa, Plantaže mogu da servisiraju svoje obaveze i ostvaruju profit.

“Za rješavanja situacije je potrebno reagovati što prije, uz već izraženo razumijevanje poslovnih partnera i zaposlenih kompanije. Smatramo da je održavanje proizvodne baze u godinama krize osnovni cilj, te je pred nama težak i odgovoran zadatak za uspješno okončanje još jedne proizvodne godine. Najavljivani iznos od pet miliona eura, u vidu odgovarajuće državne pomoći, znatno će uticati na tekuću likvidnost kompanije, posebno do prvih ovogodišnjih konzumnih proizvoda”, rekli su iz kompanije.

Oni su podsjetili da nijesu bili korisnik državne pomoći.

“Dodatna sredstva za rješavnje likvidnosti u tekućoj godini su nužna, kako kroz državnu pomoć tako i odobravanje dodatnih kreditnih sredstava za servisiranje svih nužnih i prijeko potrebnih obaveza. Kroz program rada već smo redukovali znatan dio troškova, koji se odnosi na zarade zaposlenih, kao i ostale obaveze koje nijesu od bitnog značaja za održavanje kompanijskog poslovanja”, rekli su iz Plantaža.

U skladu sa tim, u kompaniji očekuju da će se naći brza rješenja po pitanju finansijske konsolidacije, uz napomenu da kompanija intenzivno radi na plasmanu proizvoda, bez obzira na sve poznate teškoće u ovoj oblasti biznisa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније