Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 11. 2013. 20:42 >> 20:42

MINISTARSTVO O KAP-U

Kriterije za raspodjelu definisaće Sindikat

Kriterijumi raspodjele novca u Kombinatu aluminijuma Podgorica biće definisani u okviru Sindikata, a na to Vlada neće uticati, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako su podsjetili iz tog resora, povodom situacije u KAP-u i blokade izvoza iz tog preduzeća, Vlada je u cilju rješavanja pitanja viška zaposlenih, inicirala izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju uz obezbjeđivanje 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i beneficije.

Time im je, kako su pojasnili iz Ministarstva ekonomije, Vlada omogućila odlazak u penziju čiji prosječni iznos, prema informacijama stečajne uprave, prelazi 500 eura.

„Podsjećamo da je stav Vlade Crne Gore da će iznos socijalnog programa biti definisan u ukupnom iznosu, u skladu sa načinom na koji su bili definisani socijalni programi za Željezaru, KAP i Rudnike boksita, dok će se kriterijumi raspodjele sredstava definisati u okviru Sindikata, na šta Vlada neće uticati“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su podsjetili da su u više navrata razgovarali sa pravnim predstavnikom bivših radnika, i naveli da je dogovoren red poteza u vezi socijalnog programa, „na koji su predstavnici radnika pozitivno odgovorili, da bi nakon toga blokirali poslovanje fabrike“.

„Bivši radnici Kombinata aluminijuma Podgorica su takođe tokom prošle nedjelje, kao što je javnosti poznato, pozvani da, u sklopu razgovora sa predstavnicima Sindikata aluminijuma, uzmu svoje učešće, uz uslov da odblokiraju ulaze u KAP, što su oni odbili“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali, da je Ministarstvo, u međuvremenu, stečajna uprava KAP-a obavijestila da blokada proizvodnje u tom preduzeću, dovodi do gašenja kompanije zbog nemogućnosti redovnog poslovanja i izmirenja obaveza, kao i nabavke repromaterijala.

„Time se, kako su istakli, trajno ugrožava egzistencija 700 zaposlenih u kompaniji koji nijesu stekli pravo na penziju i koji su radno angažovani u procesu stečaja“, precizirali su iz Ministarstva.

Iz tog resora su još jednom apelovali da se dogovor nađe u okvirima Sindikata, „sa čime su, kao što je javnosti poznato, saglasni predstavnici Sindikata, i da prestanu sa blokadom kompanije i ugrožavanjem njenog poslovanja“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније