Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

13. 03. 2021. 15:07 >> 15:07

ASP SAOPŠTILA

Oslobađanja za auto-put 234,6 miliona eura

Ukupna oslobađanja od dažbina od početka gradnje dionice auto-puta Smokovac - Mateševo u martu 2015, do kraja januara ove godine, iznose 234,6 miliona eura, pokazuju najnoviji podaci nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

"Oslobađanja od poreza na dodatu vrijednost (PDV) su 146,3 miliona, koliko su iznosila i do kraja jula prošle godine. Naime, od prošlogodišnjeg avgusta, pa do kraja januara ove godine, nije bilo oslobađanja PDV-a na projektu prve dionice auto-puta, jer glavni izvođač radova, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), nije iskazivala oporezivi promet", rekli su iz te NVO.

Podaci u posjedu ASP-a pokazuju da su, u istom periodu, oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih državljana kod CRBC uvećana za 2,2 miliona eura, tako da su do kraja januara ove godine dostigla sumu od 30,7 miliona eura.

"U pogledu povraćaja akciza na gorivo, u posljednjem kvartalu prošle godine nije bilo povraćaja, a do tada je povraćaj akciza za CRBC i podizvođače iznosio oko 9,5 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Glavni izvođač i podizvođači, angažovani na projektu, imaju pravo na povraćaj dijela akciza na gorivo.

Iz ASP-a su kazali da je kineskom CRBC-u vraćeno blizu 5,8 miliona, Bemaxu oko 2,2 miliona, Cijevni Komerc 906 hiljada, Montenegro Petrolu 670 hiljada, Ramelu 2,9 hiljada, Kodaru hiljadu eura.

"Kada je riječ o oslobađanju od plaćanja carine, od jula prošle do kraja januara ove godine, ona su iznosila nešto preko 55 hiljada eura. Do tada je CRBC oslobođen plaćanja carine i PDV-a pri uvozu u iznosu od oko 48 miliona", precizira se u saopštenju.

Prema ugovoru o izgradnji dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, oko 42 kilometra trebalo je da koštaju 809 miliona eura, ali je zbog naknadnih radova potpisano više aneksa ugovora, te se u javnosti, kako tvrde u ASP-u, procjenjuje da će dionica koštati preko milijardu eura.

"Gradnja prvog dijela auto-puta kasni skoro dvije godine i, umjesto u maju 2019. godine, radovi bi, kako se očekuje, mogli biti završeni do kraja ove godine. Ipak, korona epidemija ne jenjava, pa je pitanje koliko će i to uticati na završetak do kraja ove godine", rekli su iz te NVO.

Kako su zaključili, podatak da u periodu od pola godine nije bilo oslobađanja za PDV, a krajem prošle godine ni akciza na gorivo, mogao bi da ukazuje da kineski izvođač sa podizvođačima ne preduzima značajnije radove na završetku projekta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније