Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 03. 2021. 08:13 >> 16:14
32

RATKOVIĆ

Mjere zakasnile, fokusirati se na goste iz regiona

Crna Gora je nažalost zakasnila s pokušajima da se epidemija korona virusa stavi po kontrolu, kako bi predstojeća ljetnja turistička sezona bila bolja od prethodne, smatra dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, Rade Ratković. U razgovoru za Portal RTCG kaže kako bi se sada trebalo ujediniti u borbi za zdravlje građana i ekonomije.

Kad je u pitanju sezona koja je pred nama, Ratković kaže da su nezahvalne bilo kakve prognoze, jer puno toga zavisi od politike.

Postoji, smatra on, rizik da politički odnosi ugroze ekonomske.

"Ća je bilo, bilo je"

"U takvoj situaciji mogli bi biti zadovoljni ako ostvrimo 20 do 25 odsto prometa iz 2019. godine. Ne bi bilo neočekivano i da se ponove prošlogodišnji rezultati, ili, čak, nešto niži", upozorio je Ratković.

Na pitanje jesmo li na vrijeme da epidemiju stavimo pod kontrolu, kako bi ova sezona bila bolja od prethodne, Ratković ovako odgovara: "Na vrijeme, na žalost, nijesmo, ali se trebamo držati one narodne 'Bolje ikad, nego nikad'. Prošlost definitivno ne možemo promijeniti. 'Ća je bilo, bilo je!', što bi rekli Dalmatinci".

Trebalo bi, kaže naš sagovornik, da shvatimo kao kolektivitet da nam je prioritet očuvanje zdravlja građana i turista i oporavak ekonomije, posebno turističke.

"I da je to mnogo važnije nego da se iscrplujemo, samo u ovoj godini, na najmanje tri lokalna izborna procesa kojima dajemo mističnu važnost šekspirovskog tipa: Biti ili ne biti, gdje se uključuju i zvanični predstavnici jedne susjedne države i dijela druge susjedne države. Dakle, zakasnili smo, ali vrijeme ne možemo vratiti. Trebamo se prestrojiti i ujediniti u borbi za zdravlje naših građana i ekonomije", poručio je Ratković.

Da smo zadovoljni i malim napretkom

Konsensuzom, napominje. moramo donijeti i sprovoditi antipandemijsku strategiju i integralno se organizovati u turizmu, kako bi se već za mjesec dana, kaže, predstavili kao odgovorna zajednica koja odgovorno upravlja pandemijom, zdravstvom, turizmom i ostalim povezanim djelatnostima.

"Trebamo biti zadovoljni ako u drugoj polovini godine ostvarimo makar i mali napredak u odnosu na prošlu godinu i prvi kvartal ove godine", rekao je on.

Nije želio da komentariše ocjene ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, koji je kazao da je cilj 50 do 55 odsto prometa sezone iz 2019.  

"Ne komentarišem izjave političara i visokih državnih dužnosnika, jer ne igamo u istoj ligi. Političari i činovnici neka debatuju između sebe, a stručnjaci u svom krugu, kako bi se moglo doći do produktivnog riješenja. Stručnjacima nije problem da se drže struke u traženju dugoročno održivih riješenja, a političarima, naročito na našim balkanskim prostorima, prioritet su glasovi i mandatno razmišljanje. Podsjećam da su prošle godine naši emitivni turistički favoriti bili: Rusija, Srbija, BiH, Ukrajina, Kosovo… i da su, u kolektivnom smješaju, ostvarili oko 2,2 miliona noćenja, a sa domaćima oko 2,6 miliona noćenja. Mi imamo upola lošija prva dva mjeseca ove godine, a vjerujem da će preostala četiri mjeseca biti, u najboljem slučaju, nešto ispod prošlogodišnjeg ostvarenja", rekao je Ratković.

Oporavak zavisi i od politike

U drugoj polovini godine, smatra on, organizovani inostrani turizam ima slabe šanse, s obzirom na nivo naše transmisije i protok vremena za ugovaranje, a sa ruskog tržišta, navodi, nema najava o obnovi letova i oživljavanju organizovanih dolazaka.

"Dolasci iz Srbije zavise od nivoa naše i njihove transmisije, a sadašnje stanje ne uliva oprimizam. Nezahvalne su bilo kakve prognose, jer puno toga zavisi od politike, tako da postoji rizik da politički odnosi ugroze ekonomske. U takvoj situaciji mogli bi biti zadovoljni ako ostvarimo 20% do 25% prometa iz 2019 godine. Ne bi bilo neočekivano i da se ponove prošlogodišnji rezultati, ili, čak, nešto niži", kazao je Ratković.

Govoreći o oporavku turističke privrede u Crnoj Gori i globalno, Ratković kaže da ništa ovdje dominantno ne zavisi od ekonomije.

"Politika ima primat, nažalost. Ako bi se odnosi u regionu ubrzo normalizovali, političke tenzuje u Crnoj Gori i okolni pritisci na našu državu potpuno smirili, uveo produktivniji model upravljanja turizmom, onda je realno da se turistički tokovi u Crnoj Gori normalizuju 2024. godine. Vjerujemo da će globalni igrači poboljšati upravljanje pandemijom i da će ona biti pod planetarnom institucionalnom kontrolom", rekao je Ratković.

Da je ostao Montenegro Airlinies, te da se, kaže, prišlo ozbiljnom sanacionom programu, Ratković je siguran da bi imali manje problema.

Fokusirati se na turiste iz regiona

"Da nam nije nacionalni avio prevoznik potreban ne bi Vlada, vrlo vjerovatno, pokrenula procedure osnivanja i podizanja novog. Možda bi bilo isplativije da se još jednom kod nadležnih testira scenario: 'Sanirati postojeću ili pravti novu avio kompaniju, koja opcija je bolja?' Takav potez bi bio parvo osvježenje i dokaz da se svijest počinje mijenjati u pravcu ekonomije", rekao je Ratković.

Ponovo se, bar što se tiče ove sezone, kaže Ratković, moramo fokusirati na turiste iz regiona.

"Dakle na tržišta na kojima ne možemo, kao što je pokazalo iskustvo iz posljednje decenije prošlog vijeka, razviti ekonomski održiv turizam. Dobitna strategija se zna. Fokus na ekonomiju, inoviranje turističke strategije za poskoronsko vrijeme, intenziviranje posla na izradi novog PPCG do 2040. godine, provođenje nove Marketing strategije iz 2018. godine, uz adaptacije koju zahtijeva postkoronski turizam, reorganizacija, odnosno uvođenje novog destinacijskog menadžmenta zasnovanog na principima javno – privatnog partnerstva", rekao je on.

I naravno, da se vratimo strateškim tržišnim prioritetima mediteranskog turizma, i crnogorskog u predtranzicionom i savremenom periodu, u posljednjih par godina.

"A to su najjača emitivna tržišta Evrope: Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Skadinavske zemlje…, ne zanemarijući ni nova evropska i ostala tržišta, uključujući i Rusiju i Region kome pripadamo", kazao je Ratković.

Vjeruje da će turistički poslenici i ove godine morati da se prilagode situaciji i nastave s akcijskim ponudama i jeftinijim aranžmanima za domaće goste.

Igor Pejović, Portal RTCG

 

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније