Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: PR Centar ]

11. 03. 2021. 11:47 >> 11:48

MIRKOVIĆ

Dodatna energetska stabilnost za 25.000 potrošača u PG

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), obezbijedio je dodatnu energetsku stabilnost za preko 25 hiljada potrošača dijela Glavnog grada, što će doprinijeti njegovom daljem razvoju u kojem se očekuje realizacija brojnih infrastrukturnih projekata, kazao direktor Sektora za razvoj i investicije u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, Mijat Mirković. Naveo je da ukupna vrijednost radova iznosi dva miliona i 100 hiljada eura.

Pojasnio je da su trafostanice "Podgorica 1" i "Podgorica 4", povezane 110 kV vodom, što u najkraćem znači da je CGES, obezbjeđenjem dvostranog napajanja trafostanice u Tološima osigurao pouzdanost u napajanju velikog dijela konzuma Glavnog grada.

„Pored toga, završetak ovog projekta doprinosi daljem razvoju dijela grada preko Morače, u kojem se očekuje realizacija brojnih infrastrukturnih projekata. Razvoj grada zahtijeva i savremenu elektroenergetsku infrastrukturu, tako da je CGES, prateći  potrebe za električnom energijom, koje se iz dana u dan uvećavaju, pristupio realizaciji ovog veoma kompleksnog projekta, ne samo u tehničkom smislu, već i po vrlo specifičnim uslovima izazvanim koronavirusom u kojima su se izvodile brojne aktivnosti“, kazao je Mirković u izjavi za PR Centar.

Novoizgrađeni vod je, kako je pojasnio, mješovitog tipa, od trafostanice „Podgorica 1“ do mjesta Vranići izveden je kao nadzemni vod, dok je od Vranića do trafostanice „Podgorica4“ položen podzemni kabal kroz naseljeno područje.

„Polaganje 110 kV podzemnog kabla izvodi se drugi put u Podgorici, a investicijom ovog tipa, doprinosi se  modernizaciji prenosne mreže, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg napajanja djelova Podgorice koji se ubrzano šire“, kazao je Mirković.

Dodao je da CGES primjenjujući takva tehničko-tehnološka rješenja, koja se prije svega odnose na izbjegavanje vizuelnog uticaja dalekovoda koji zauzima prostor, pozitivno utiče na kvalitet života građana Podgorice, vodeći, prije svega,  računa o zaštiti životne sredine.

„Realizacija ovog projekta je dokaz da CGES čini velike napore na unapređenju i razvoju svoje mreže, od čega koristi imaju ne samo građani, već i potencijalni investitori“, istakao je Mirković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније