Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 03. 2021. 08:50   >>  08:51 1

KAP

Novo pokretanje proizvodnje koštalo bi desetine miliona

Naglo gašenje Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) imalo bi velike finansijske posljedice i za kompaniju Uniprom KAP i za državu Crnu Goru, piše Dan.

Vlasnik Uniprom KAP-a, Veselin Pejović najavio je da će da prekine radni odnos za 600 zaposlenih u fabrici. Ako se to realizuje, doći će i do gašenja svih pogona u kompaniji.

U slučaju naglog prekida proizvodnje, ponovno pokretanje proizvodnje bilo bi izuzetno skupo. Isključenjem struje bi prestao rad ključnih elektrolitičkih ćelija u Elektrolizi, kojih u KAP-u ima između 150 i 160.

Da bi se ponovo pokrenule elektrolitičke ćelije to bi, prema procjenama stručnjaka, koštalo oko 12,5 miliona eura.

Analitičar tržišta aluminijuma, Goran Đukanović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao je da se najava o otpuštanju radnika dešava u trenutku političkih prepucavanja.

“Djeluje mi da je i ono u tu svrhu političkih prepucavanja iskorišćeno, ali ovakve stvari se moraju rješavati bez posljedica, kako za firmu tako i za državu, ako je to moguće”, rekao je Đukanović.

On je objasnio da gašenje proizvodnje u KAP-u nije jednostavan proces.

“Ukoliko bi se naglo ugasila struja, tečni metal koji se nalazi u ćelijama bi se stvrdnuo i ne bi bilo moguće bez oštećenja ćelija pokrenuti proizvodnju. Tu bi bio neophodan generalni remont za šta bi bila neophodna ogromna ulaganja koja se mjere milionima eura”, navodi Đukanović.

S obzirom na to da je firma u stečaju, ukoliko dođe do otpuštanja, otpremnine radnika pale bi na teret države, odnosno budžeta.

Prema procjeni Pejovića, otpremnine za 600 radnika državu će koštati oko deset miliona eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније