Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Milica Mandić, Radio CG ]

07. 03. 2021. 07:08   >>  07:40 6

DRECUN

KAP mora da radi, ucjene loša polazna tačka

Ekonomski analitičar Predrag Drecun saopštio je za Radio Crne Gore da nema dileme da KAP mora da nastavi da radi, ističući da uporkos problemima nije vrijeme za gašenje te kompanije.

Kaže da ucjene nijesu dobra polazna osnova za bilo koji dijalog koji mora voditi rješavanju problema.
Situacija u KAP-u zapušten je problem, u kojem sve tri strane - poslovodstvo, sindikat i Vlada imaju svoje opravdane argumente za djelovanje, kaže Drecun.

Ipak, kako ističe, dileme nema, KAP uprkos svim problemima mora da nastavi da radi.

“Mi za sada nemamo rješenje za prestanak rada Kombinata aluminijuma, još uvijek nije zrelo vrijeme da on prestane da radi i pored svih problema koje uzrokuje, od ekoloških do nekih drugih,” rekao je Drecun.

Nakon poruke vlasnika Uniproma Veselina Pejovića da neće prekidati radni odnos sa 600 radnika ukoliko Vlada do četvrtka formira komisiju koja bi se uvjerila u kakvim uslovima rade u stečaju, Drecun kaže da ucjene nikada nijesu dobra polazna osnova za dogovor, a ponajmanje kad su upućene Vladi.

“Ne može se ucjenama ni sa jednom Vladom ratovati, jer tu pada država na ispitu. Država je iznad svih vlada. Mislim da su loše polazne tačke gospodina Pejovića, koje možemo nazvati određenom ucjenom, jer, kako je rekao, ako to ne bude tako kako on kaže, poslaće 600 ljudi na ulicu, ostaviće ih bez posla. To je pogrešno, jer je razumljiv stav Vlade da neće pristati na ucjene i ne podržavam taj pristup Pejovića. Moglo je tu da bude i mnogo više širenja kapaciteta po mom mišljenju. Ipak, ne može se ucjenama ni sa jednom Vladom razgovarati”, rekao je Drecun, podsjećajući da je Pejović ipak u priču sa KAP-om ušao kad je to bilo zaista teško.

Zašto stečaj traje osam godina?

Nedostatak dijaloga veliki je problem, ocjenjuje Drecun i pita zašto se toliko godina čekalo da situacija eskalira. Zašto osam godina traje stečaj, pitanje je koje se logično nameće kaže Drecun.

“Sindikat u ovoj situaciji prepoznaje, moguće, određenu namjeru aktera vlasnika da se Kombinat pretvori u realstate kompaniju, kasnije korišćenjem nekih značajnih nekretnina koje su u posjedu KAP-a, nego što se zaista misli o nekom kvalitetnom nastavku proizvodnje. Saudijska Arabija je uticala da se brojni kombinati u svijetu zatvore, te tu treba istaći značajnu ulogu menadžerskog tima da održe živim KAP. Iskustva iz regiona govore da je 896 dana prosječno trajanje stečaja, npr. tako je u BiH. Vidite da ovaj stečaj traje mnogo duže. Onda se logično vjerovatno postavlja pitanje koje nameću sindikalci, zašto stečaj traje tako dugo. Cilj stečaja jeste da kompanija nastavi da radi. Ali ne da nastavi da radi kao kompanija koja neće platiti obaveze prema državi,” ističe on.

Drecun zaključuje da bi trebalo organizovati tripartitni dijalog, daleko od očiju javnosi, koji neće biti opterećen političkim pitanjima i riješiti problem.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније