Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 03. 2021. 15:07   >>  15:08 2

USSCG

Najave gašenja KAP-a izraz nemoći

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) je isuviše važan subjekt u privredi Crne Gore da bi država dozvolila bilo kojem pojedincu da se olako igra sa njegovim gašenjem, kazali su iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) i najavu Veselina Pejovića o gašenju kompanije doživljavaju kao izraz njegove nemoći u nedostatku argumenata za opravdanje višegodišnjeg obespravljivanja radnih i sindikalnih prava zaposlenih u KAP-u.

Oni su to kazali reagujući na najavu vlasnika kompanije UNIPROM, koja upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP), da će prekinuti radni odnos 600 zaposlenih u toj fabrici.

"Unija slobodnih sindikata Crne Gore već godinama unazad ukazuje na izuzetno težak položaj u kojem se, nakon uvođenja stečaja, našlo oko 500 zaposlenih KAP-a. Naime, zaposlenima koji rade u najprljavijoj industriji sa zastarelom proizvodnom tehnologijom, i to puno radno vrijeme u toku kalendarske godine, a najveći dio njih taj rad ostvaruje u tri smjene, i koji, maltene, prodaju svoje živote i zdravlje za zarade, zahvaljujući besprimjernom tumačenju zakona od strane Privrednog suda i stečajne uprave, uskraćena su sva prava iz radnog odnosa. Takvo tumačenje propisa obrazlaže se činjenicom da se stečaj uvodi kako bi se zaštitio interes povjerilaca", kazali su iz USSCG.

Oni pitaju da li na svijetu postoji zakonodavac koji bi propisao da se nečije pravo štiti zakidanjem prava drugih, u ovom slučaju zaposlenih KAP-a.

"Zahvaljujući takvom tumačenju, poslodavac u KAP-u je, preko grbače zaposlenih i na njihovu neprocjenjivu štetu, samo po osnovu zakidanja prava na plaćeno odsustvo i godišnji odmor, tokom prethodnih godina ostvario ekstra profit. I ovom prilikom naglašavamo da je KAP jedino privredno društvo u Crnoj Gori koje je u stečajnom postupku ukinulo radna i sindikalna prava zaposlenima koji su bili radno angažovani nakon uvođenja stečaja. Zašto je to tako treba pitati nadležne institucije", navodi se u saopštenju.

Danas, kada se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije povela široka debata o položaju zaposlenih KAP-a, većinski vlasnik KAP-a najavio je prekid radnog odnosa svim zaposlenima.

Najavu Pejovića da će otpustiti 600 radnika KAP-a u USSCG, doživljavaju "kao izraz njegove nemoći u nedostatku argumenata za opravdanje višegodišnjeg obespravljivanja radnih i sindikalnih prava zaposlenih u KAP-u, ali je, ipak, svi u društvu moramo ozbiljno shvatiti".

"KAP je isuviše važan subjekt u privredi Crne Gore da bi država dozvolila bilo kojem pojedincu da se olako igra sa njegovim gašenjem. Shvatio je to veoma dobro i većinski vlasnik KAP-a jer je odmah nakon takve izjave, preko svojih poslovođa i menadžera u KAP-u, pokrenuo inicijativu potpisivanja iznuđene podrške od strane zaposlenih kojima, u strahu za sopstvenu egzistenciju, ne preostaje ništa drugo nego da takvu inicijativu i prihvate. Međutim, šta god da na kraju bude sa tkz. podrškom većinskom vlasniku KAP-a, USSCG apeluje na nadležne institucije da odgovorno shvate najnovija dešavanja i izjavu većinskog vlasnika KAP-a, zaštite zaposlene u KAP-u od pritisaka i omoguće im ostvarivanje fundamentalnih radnih i sindikalnih prava koja su im zagarantovana međunarodnim propisima, Ustavom Crne Gore i nacionalnim radnim zakonodavstvom", navodi se u saopštenju izvršnog odbora USSCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније