Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 03. 2021. 14:59   >>  14:57 1

ĐURIŠIĆ

"Lično sam potpisao Ugovore o nabavci dva Embraera"

Lično sam potpisao Ugovore o nabavci (uzimamju u zakup) dva Embraera koja su u flotu Montenegro Airlines-a (MA) uvedena 2008. i 2009, rekao je bivši direktor nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines (MA) Zoran Đurišić.

"Svojevrsna 'garancija' za te avione bile su svega tri mjesečne rate zakupa i ništa više. Vlada i tadašnje Ministarstvo saobraćaja nijesu izdali ili potpisali nikakvu garanciju spram koje će biti plaćeni bilo kakvi penali od 43 miliona eura. Jedino što je Ministarstvo saobraćaja garantovalo, je da će vlasnik aviona, GECAS, u slučaju da MA ne plaća zakupninu, moći bezbjedno da preuzme vazduhoplove", rekao je Đurišić.

Navodi da se država ni na koji način nije obavezala da će plaćati bilo što po pitanju predmetnih vazduhoplova, u slučaju da MA ne može da izršava svoje obaveze.

"Napominjem da su vazduhoplovi iznajmljeni na period od osam godina, te da su Ugovori potpisani 2008. i 2009. istekli 2016. i 2017. godine. Kako i na koji način je MA produžio zakup aviona nakon toga, nije mi poznato jer sam kompaniju napustio još 2013. godine", tvrdi Đurišić.

Osim što Vlada nije izdala nikakve garancije za ta dva aviona, Đurišić ističe, da ih nije izdala ni za treći avion, koji je 2010. kupljen na finansijski lizing.

"Za tri nabavljena Embraera, u periodu od 2008. do 2013. Montenegro Airlines je izdvojio više od 50 miliona dolara, od kojih niti jedan cent nijesu finansirali poreski obveznici, već je kompletan iznos plaćen isključivo iz sredstava kompanije", objašnjava Đurišić.

Za program restrukturiranja MA, iz 2012 godine, Vlada je, kako navodi, između ostalog dala bankarske garancije u vrijednosti od 9,6 miliona eura.

"Za moga mandata podignuti su krediti u visini svega polovine tih garancija, i do moje smjene uredno vraćani bankama, bez bilo kakve intervencije od strane Vlade", kaže Đurišić.

Đurišić podsjeća da je Vlada pri osnivanju MA finansirala nabavku prva dva aviona, tipa Fokker 100, dodajući da bi preostala tri Fokkera 100 i četiri Embraera 190/195 (ukupno sedam aviona) finansirala isključivo kompanija iz sopstvenih sredstva.

"Za četvrti Embraer, kompanija je platila uobičajne tri mjesečne rente unaprijed. Taj vazduhoplov u Crnu Goru prispio 2014. godine, nakon moje smjene, i zaista mi nije poznato zašto je isti vraćen vlasniku", tvrdi Đurišić.

Ističe da MA za njegovog mandata nikada nije bio na crnim listama zbog neplaćanja obaveza.

"Vrlo je važno da napomenem, da u trenutku kada sam smijenjen sa pozicije predsjednika odbora direktora (jun 2013.), kompanija je novom rukovodstvu predata sa osam plovidbenih aviona, od kojih je pet bilo u vlasništvu kompanije. Nije mi poznato kako se kompanija za tako kratak period svela na svega polovinu flote kojom je raspolagala 2013, iako tako nešto mogu da naslutim", ističe Đurišić.

Montenrgo Airlines je, kako navodi, od strane nezavisnih međunarodnih analitičara 2012. proglašen najstabilnijom avio kompanijom Jugoistočne Evrope, a upoređujući ga sa kompanijama slične veličine, proglašen je najboljom među njima.

"Zaista mi je žao zbog sudbine koju kompanija doživljava od 2013. do danas, i nadam se da će Montenegro Airlines opet letjeti i biti crnogorski ponos i brend, kakav je nekad bio", zaključio je Đurišić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније