Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 03. 2021. 11:37   >>  13:48

CEDIS

Trafostanica "Kumbor" u pogonu do ljetnje sezone

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopštili su da radovi na rekonstrukciji trafostanice 35/10kV "Kumbor" ulaze u završnu fazu. Ta kompanija je za realizaciju projekta izdvojila oko 1,8 miliona eura. Očekuju da u ljetnju sezonu uđu sa rekonstruisanim objektom u pogonu.

Iz CEDIS-a ističu da nakon rekonstrukcije, direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom, može očekivati oko 2.800 korisnika na području: Đenovića, Kumbora, Zmijica, Kišića i dijela Zelenike.

"Područje hercegnovske opštine napajaju električnom energijom sedam trafostanica naponskog nivoa 35/10kV ('Baošići', 'Klinci', 'Igalo', 'Herceg Novi', 'Topla', 'Bijela' i 'Kumbor') kao i trafostanica 110/35kV 'Herceg Novi'", navodi se u saopštenju.

Rekonstrukcijom "Kumbora", kako dodaju, kvalitet i pouzdanost u napajanju električnom energijom će biti na značajno višem nivou, a postiže se relaksacija kompletnog sistema naročito u periodu ljetnjeg opterećenja.

"Ova investicija je neophodan infrastrukturni preduslov za valorizaciju područja Kumbora, koje je prepoznato kao prestižna turistička lokacija, naročito nakon gradnje rizorta Porto Novi. Takođe, rekonstrukcijom 'Kumbora' otvara se mogućnost za dalji razvoj mreže i priključenje novih korisnika", dodaju iz CEDIS-a.

Projekat obuhvata građevinsku rekonstrukciju postojećeg objekta trafostanice, zamjenu kompletnog 35kV i 10kV postrojenja, kao i ugradnju transformatora (35/10kV 2 x 12,5MVA). Izvođač radova je kompanija Electro Team DOO Iz Budve, sa podugovaračima Ekvidistanca DOO iz Bara i Europrojekt DOO iz Podgorice.

Kako su kazali iz CEDIS-a radovi teku planiranom dinamikom i očekuju ulazak u ljetnju sezonu sa rekonstruisanim objektom u pogonu.

"Prilikom izvođenja radova posebno se vodi računa da zamjena postrojenja i ostale aktivnosti ne utiču negativno na kvalitet napajanja korisnika na području Kumbora", kazali su.

Osim ovog projekta, iz CEDIS-a dodaju da su na nivou primarne mreže u toku i aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje trafostanica 35/10kV “Velje Brdo” i “Duklo”, kao i projekat izgradnje 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV “Kličevo”.

CEDIS je, kako je saopšteno, za realizaciju tih investicija izdvojio oko 4.3 miliona eura.

"Paralelno Crnogorski elektrodistributivni sistem realizuje i aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona eura", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније