Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

04. 03. 2021. 15:05   >>  15:05 25

KONTROLA PRIVATIZACIJE

Pejović najavio otpuštanje 600 radnika

Vlasnik Kombinata aluminijuma (KAP), Veselin Pejović, najavio je da će sjutra otpustiti 600 zaposlenih u toj kompaniji, što će državu koštati oko deset miliona eura, koliko će biti neophodno za isplatu otpremnina.

On je na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, na kojoj se razmatrao položaj radnika u KAP-u, kazao da je, umjesto da preduzeće širi i razvija, odlučio da krene u potpuno suprotnom smjeru.

"Sjutra ću prekinuti radni odnos i otpustiti 600 radnika u KAP-u, koji inače imaju pravo na otpremnine, pa vi gospodo preuzmite brigu o njima. To će vas koštati deset miliona eura za isplatu otpremenina“, rekao je Pejović, koji je nakon izlaganja napustio sjednicu.

On je naveo da će i Luka Bar, Montekargo, kao i 200 firmi i 150 prevoznika iz Crne Gore, koji su bili uvezani u rad Uniproma, ostati bez prihoda, dok će državni izvoz ove godine biti manji 250 miliona eura.

„Znači, vi ćete spasiti radnike iz čeljusti Uniproma, ja ću imati ličnu i korporativnu štetu, ali ćemo vam gospodo, izgleda jedino mogućim putem, staviti do znanja da se sa Unipromom niko i nikada neće poigravati, pa i ni vi“, poručio je Pejović.

On tvrdi da se kompanija Uniprom želi predstaviti kao tajkunska, koja stiče profit žrtvujući živote i zdravlje sopstvenih radnika.

„E, to neću dozvoliti, jer sam ga stvarao krvavim radom, punih 40 godina. Samo ja raspolažem njim i upravljam njegovom imovinom i sudbinom. Ni Uniprom, ni mene ne možete poniziti, niti doživjeti da od vas tražim pomoć ili vam se obraćam sa bilo kakvom molbom“, kazao je Pejović.

On je podjsetio da je Uniprom imovinu stekao gradnjom i kupovinom po javnom oglasu i svaku od firmi podigao, unaprijedio, opremio i zadržao u osnovnoj djelatnosti.

„Do sada, što se tiče KAP-a, sa ulaganjima u razvoj Kombinata i padom cijene aluminijuma na berzi, uložili smo preko 100 miliona EUR“, precizirao je Pejović.

Advokat i pravni zastupnik Uniproma, Zoran Vukčević, rekao je da se postavlja pitanje šta je pravni interes organizacije sjednice Komisije, pogotovo kad je jasno da ona nije nadležna.

„Raditi za javni interes, a ne poštovati zakon, to je direktno suprotstavljeno, ne samo javnom interesu, nego i javnom moralu“, saopštio je Vukčević.

On smatra da je Komisija potpuno nenadležna i da ne može donijeti nijedan validan pravni akt koji bi mogao da uđe u pravni saobraćaj države.

Poslanica Demokrata Crne Gore, Zdenka Popović, kazala je da Zakon o stečaju ne tretira radno-pravni status zaposlenih u KAP-u, u stečaju.

“Pročitali smo u medijima od Pejovića da radnici u KAP-u ne rade u skladu sa Zakonom o radu, nego Zakonom o stečaju. Za njih važi zadržani radni odnos, što je ugovor o privremenim i povremenim poslovima i ugovor o djelu”, objasnila je Popović.

Ona je kazala da faktičko stanje u KAP-u pokazuje da radnici koji rade dobijaju ugovor o radu na određeno vrijeme, što nije u skladu sa Zakonom o stečaju, nego Zakonom o radu.

“Radnici KAP-a u stečaju dobijaju ugovor o radu na određeno vrijeme, koji može da traje tri godine, a ne u nedogled”, rekla je Popović.

Ona je kazala da će se izboriti da se prava radnika u KAP-u u stečaju tretiraju prema Zakonu o radu, a ne Zakonu o stečaju.

“Prethodna Vlada je dala saglasnost da se porezi i doprinosi za rad u KAP-u u stečaju računaju po uredbi o subvencijama određenih kategorija nezaposlenih i shodno tome mogu da se isplate ti doprinosi za beneficirani radni staž”, navela je Popović.

Ona je objasnila da ta uredba traje preko deset godina i da u njoj piše da subvencije može da dobije poslodavac koji zaposli osobu stariju od 50 godina, koje nije završilo neku stručnu kvalifikaciju, pripadnike Roma i Egipćana.

“Poslodavac shodno uredbi ne plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje na zarade, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno, ni osiguranje od nezaposlenosti, ni doprinos iz Fonda rada. To je skandalozno. Za koliki iznos poreza je oštećena država”, pitala je Popović.

Poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, kazao je da je prošlo vrijeme kada su radnici bili na petom, šestom i desetom mjestu u Crnoj Gori.

„Treba da pričamo sa ljudima i to ne treba da radimo u dvorištu KAP-a. Ovjde ćemo odlučivati o sudbini radnika. Ja primat dajem radničkoj, a ne strani poslodavca. Mnogo je važnije da čujemo priču radnika, koji su šikanirani, jer su tražili plaćeni odmor u Evropi u 21. vijeku“, rekao je Milačić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, kazao je da je i na prošloj i na današnjoj sjednici iznijet niz neprimjerenih konstatacija i optužbi bez dokaza.

„Tu imamo problem. Jedna je mogućnost da je bilo sve u skladu sa zakonom, a druga da nije, ali ajmo da idemo sa činjenicama“, rekao je Sekulić.

Sjednicu je, nakon rasprave sa predsjednikom Komisije, Maksimom Vučinićem, napustio i poslanik DPS-a Petar Ivanović.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, pitao je otkud ideja da Vlada hoće da uništi preduzeće.

“Ja bih prvi bio protiv toga da se bilo koje preduzeće, koje doprinosi budžetu, uništava. Naša intencija je potpuno suprotna”, rekao je Joković.

Ivanović je naveo da rasprava o položaju radnika u KAP-u ne pripada Komisiji, jer postoje predstavnici samo jedne stane i nema objektivne informacije.

“Nijesmo protiv rasprave, ali treba saslušati poslodavce bez kojih nema napretka. Ako pošaljemo ovakve poruke, kod koga će ovi ljudi da rade”, pitao je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније