Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

04. 03. 2021. 07:04 >> 07:09
8

ŠĆURIĆ

"Do slotova teško doći, izjava Todorovića čudna"

Izuzetno je čudno da menadžment kompanije To Montenegro samo tri mjeseca prije prvih letova još ne zna koje linije će otvoriti, koliko će imati zaposlenih, čak ni koliko će aviona imati u floti, te do kada će imati AOC (sertifikat vazdušnog prevoznika). Sve to nije nimalo optimistično, ocijenio je jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric, u analizi koja je objavljena na regionalnom avio-portalu ZAMAaero.

On je analizirao prvi javni nastup menadžmenta nove crnogorske avio-kompanije.

“Kompanija želi da radi na tržišnim osnovama bez pomoći države. Ova rečenica odmah pada u vjetar idućom konstatacijom da je država kupila kompaniji dva aviona, a da pregovara i o kupovini trećega. To se teško može nazvati „poslovanje bez pomoći“ jer to je enormna pomoć. Kada vam neko kupi tri aviona onda su operacije neuporedivo jeftinije, lakše i jednostavnije, a profitabilnost kompanije skoro pa zagarantovana. Uz to, država će novoj kompaniji dati bar 30 miliona eura. Sve to se teško može nazvati komercijalnom djelatnošću bez pomoći države”, kazao je Šćuric, komentarišući tvrdnje izvršnog direktora To Montenegra Predraga Todorovića.

On podsjeća da je Todorović u utorak saopštio da im nije plan da ostanu na dva aviona, nego na tri, četiri ili pet u narednim fazama, kao i da kompanija pregovara i o kupovini trećeg aviona kojeg je u floti imao Montenegro erlajnz.

“Todorić nije znao da kaže koje linije će To Montenegro otvoriti, što je izuzetno čudno za kompaniju koja bi se trebala otvoriti za tri mjeseca i već je trebala imati karte u prodaji”, istakao je Šćuric.

On je podsjetio i da je Todorović rekao da nije zabrinut za slotove jer će ih aerodromi dati.

“Ovo je vrlo čudna izjava jer se slotovi na nekim aerodromima baš i ne daju tako lako, upravo suprotno, teško je do njih doći”, naglasio je Šćuric.

U tom kontekstu, kako je naveo, sada je evidentno koliko je Vlada Crne Gore pogriješila kada je likvidirala bivšeg prevoznika prije nego je otvorila novog na kojeg je mogla jednostavno, jeftino i efikasno prebaciti slotove, ali i druge odnose (ugovore, code-share…).

“Todorović je naglasio da skupi slotovi nijesu opcija za kompaniju. Nije jasno što je time želio reći, da kompanija više neće letjeti na primarne aerodrome ili da će selektirati količinu linija prema primarnim aerodromima”, rekao je Šćuric.

On je podsjetio i da je firma registrovana 5. februara u Centralnom registru privrednih subjekata (CRSP)

“Ono što se zna je da kompanija još nema AOC, a da joj za sam postupak dobivanja AOC-a treba tri mjeseca. Samim time je početak operacija u junu mjesecu već ozbiljno stavljen pod pitanje”, poručio je Šćuric.

Todorović je u utorak na pres konferenciji saopštio da menadžment kompanije To Montenegro ima za cilj da napravi modernu i stabilnu avio-kompaniju, zasnovanu na tržišnim principima, koja će biti ponos države i dodao da čine sve da ona bude operativna prije ljeta.

Todorović je kazao da nova avio-kompanija treba da bude efikasna i da ima biznis model koji će biti samoodrživ. On vjeruje da će im 30 miliona eura osnivačkog kapitala biti dovoljno da kompanija bude operativna.

“Država je stavila 30 miliona eura i ona računa da ćemo napraviti održiv biznis model sa tim. Takođe, moramo da poštujemo striktnu proceduru u vezi sa tim i mi vjerujemo da će to biti tako”, naveo je Todorović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније