Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dan ]

02. 03. 2021. 06:32   >>  06:33 1

ANALIZA ZA 2020.

Minus države i opština 461 milion eura

Javne finansije su u 2020. godini zabilježile deficit od 461 milion eura, što je za 130 miliona više u odnosu na plan, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Od tog iznosa minus države je iznosio 422,6 miliona eura, dok je minus opština bio 38,5 miliona eura.

"Pandemija virusa Kovid-19 i njen uticaj na ekonomske tokove, u najvećoj mjeri, opredijelila je kretanje javnih finansija u 2020. godini. Značajan pad javnih prihoda uzrokovan padom ekonomske aktivnosti i pritisak na potrošnju usljed potrebe dodatnog finansiranja zdravstvenog sistema, kao i sprovođenje socio-ekonomskih mjera pomoći građanima i privredi, rezultirali su rastom deficita javne potrošnje na najveći nivo od sticanja nezavisnosti", piše u dokumentu Analiza konsolidovane javne potrošnje za 2020. godinu.

Veliki ekonomski šok, kako se navodi, u dobroj mjeri amortizovan korišćenjem depozita prenesenih iz prethodne godine i dodatnim zaduženjem pod povoljnim uslovima, čime je održana likvidnost budžeta i u uslovima znatnog pada naplate javnih prihoda, čime se obezbijedilo redovno servisiranje budžetskih obaveza 

Prema podacima Ministarstva finansija, na čijem čelu je Milojko Spajić, koji je 4. decembra naslijedio Darka Radunovića, javni prihodi lani su iznosili 1,869 milijardi eura ili 43,7 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,279 milijardi i u odnosu na planirane manji su za 69,4 miliona eura, dok je u odnosu na 2019. godinu naplata prihoda manja za 282,2 miliona eura ili 13,1 odsto kao posledica znatnog smanjenja ekonomske aktivnosti uzrokovane pandemijom.

"Javna potrošnja u 2020. godini iznosila je 2,33 milijarde eura ili 54,5 odsto BDP-a, i veća je za 60,6 miliona ili 2,7 odsto u odnosu na planiranu, dok je u odnosu na prethodnu godinu veća za 106,6 miliona eura ili 4,8 odsto, prvenstveno usljed sprovođenja tri paketa socio-ekonomskih mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije po građane i privredu. Polazeći od kretanja prihoda i rashoda, u 2020. godini ostvaren je deficit javnih finansija u iznosu od 461 milion ili 10,8 odsto BDP-a, što je za 130 miliona ili 39,3 odsto više u odnosu na planirani", piše u analizi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније