Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 11. 2013. 15:52 >> 00:20
1

PREPORUKA VLADI

CBCG: Razmotriti zatvaranje KAP-a

Vlada bi trebalo ozbiljno da razmotri opciju zatvaranja Kombinata aluminijuma, jer je malo vjerovatno da novi investitor može organizovati profitabilno poslovanje bez značajnih državnih subvencija za električnu energiju, ocijenili su iz Centralne banke.

Iz CBCG su, u Preporukama Vladi za ekonomsku politiku u narednoj godini, naveli da bi u slučaju da KAP opstane nakon stečaja, trebalo preduzeti aktivnosti za nalaženje strateškog investitora.

“Ukoliko se pronađu novi investitori za KAP, Vlada treba da obezbijedi garancije da će ti budući investitori zaista investirati i da će od te kompanije napraviti uspješno preduzeće od kojeg će Crna Gora imati koristi”, rekli su iz CBCG.

Uslov opstanka KAP-a je, kako su poručili, modernizacija proizvodne opreme i tehnologije, kako bi se dobio efikasan proizvod koji zadovoljava standarde i koji je cjenovno konkurentan na međunarodnom tržištu, kao i rješavanje pitanja snabdijevanja električnom energijom.

“Treba imati u vidu da je bez značajnih državnih subvencija po pitanju struje malo vjerovatno da novi investitor može organizovati profitabilno poslovanje. Stoga je potrebno ozbiljno razmotriti i opciju zatvaranja KAP-a”, kazali su iz CBCG.

CBCG, shodno svojoj zakonskoj obavezi, predlaže Vladi set preporuka u oblasti ekonomske politike za narednu godinu.

Preporuke su grupisane u deset oblasti, među kojima su institucionalni ambijent i deregulacija, poljoprivreda i šumarstvo, industrija, uslužni sektor, obrazovanje i tržište rada, fiskalna politika, finansijski sistem, ekonomski odnosi sa inostranstvom i međunarodnim integracijama, ekologija i održivi razvoj i ostale oblasti.

Iz CBCG su kao glavne rizike u metalskoj industiji naveli visoke fiskalne, socijalne i ekološke troškove izazvane stečajem KAP-a, kao i ugrožavanje reputacije zemlje i investicionog ambijenta usljed neriješenih problema sa strateškim investitorima.

“Rizik je i dalje pogoršanje fiskalne pozicije, zbog potencijalno novih troškova Vlade prilikom rješavanja problema sektora metalske industrije, pad agregatne tražnje usljed nižih primanja i otpuštanja dijela zaposlenih u KAP-u i dalje opadanje cijena metala, posebno cijene aluminijuma na svjetskim berzama”, naveli su iz CBCG.

Iz CBCG su saopštili da bi trebalo jasno definisati strateško rješenje o sudbini KAP-a i Rudnika boksita.

“Kada su u pitanju Rudnici boksita treba tražiti rješenja za obnavljanje poslovne aktivnosti u tom preduzeću. Treba ozbiljno razmotriti opcije gašenje firme ili ponavljanje iskustva iz Željezare odnosno uvođenje stečaja i pokušaj pronalaska novog strateškog partnera kroz stečaj”, navodi se u preporukama koje je prenijela Mina business.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније