Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 11. 2013. 14:31   >>  14:31

DPS I SDP OBEĆANJA

LP: Investiciona fatamorgana na Cetinju

Na Cetinju je, dejstvom DPS/SDP predizbornih obećanja, nastao novi ekonomski termin, investiciona fatamorgana, koja znači da se siluete investitora i investicionih mesija, koji će da spasu Cetinje, od njihove sopstvene vladavine, pojavljuju svakodnevno kada je predizborna kampanja, tvrde iz Liberalne partije.

„Kako prođu izbori, tako se, kao što je to slučaj sa svakom  fatamorganom i sve one siluete investicija razbiju i Cetinjani opet ostaju da žive sa istim ekonomskim i socijalnim problemima kao do tada“, navodi se u saopštenju opštinskog odbora LP.

Liberali podsjećaju na neke odredbe Ustava Crne Gore, koje su, kako kažu, DPS i SDP izgleda zaboravili, pa će im ovo saopštenje biti prilika da ih obnove i da vide đe griješe.

U saopštenju, koje potpisuje odbornički kandidat Vaso Jablan, podsjeća se da se Ustavom Crne Gore jasno u Članu 8. definiše “Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu”, zatim se u Članu 58. propisuje “Prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi su u državnoj svojini”, i na kraju Član 62. “Svako ima pravo na rad, na slobodan izbor zanimanja i zapošljavanja, na pravične i humane uslove rada i na zaštitu za vrijeme nezaposlenosti”.

„Gospodo iz DPS/SDP-a, vi ste prekršili sva tri navedena člana, jer diskriminišete građane Crne Gore time što, izgleda, samo vaši članovi mogu da se zapošljavaju i da koriste sve benefite ovog društva, dalje, vi iz DPS/SDP-a, se ponašate prema prirodnim bogatstvima i dobrima u opštoj upotrebi koja su u državnoj svojini, kao da su vaša lična i to još stečena na zakonit način, što je u vašem slučaju teško moguće“, navodi Jablan.

On tvrdi da DPS i SDP frapantno krše član 62. Ustava Crne Gore, jer, kaže, samo članovi DPS/SDP partija imaju pravo da rade i da izaberu zanimanje kojim će se baviti, a svi ostali, koji ne pripadaju njihovim strukturama, treba da budu srećni što kao nezaposleni uspiju da dođu do bilo kakvog posla da bi preživjeli.

„Najsvježije dokaze za ovu tvrdnju vidimo na snimcima koji prikazuju vaše najviše funkcionere kako dijele radna mjesta, pa tako veća partija dobije tri, a manjoj pripadaju dva radna mjesta, u nekom novoformiranom preduzeću. Dijelite i ne pitate je li to pravedno i po Ustavu, sem ako ste vi iz DPS/SDP-a iznad Ustava, pa se na vas njegove odredbe ne odnose, dijelite i ne pitate ima li u Crnoj Gori omladine koja bi da radi i mimo vaših partija. Očigledno da vas iz DPS/SDP-a to ne tangira i da se služite gradnjom predizbornih fatamorgana kako bi osvojili vlast da možete i dalje da dijelite radna mjesta između vaše dvije partije navodno, grdno, konfrontirane ali izgleda samo oko podjele radnih mjesta“.

Liberali podsjećaju, kako kažu, gospodu iz DPS-a, „da je krajnje licemjerno dijeliti građanima Cetinja cegere u koje ovi nemaju šta staviti, jer ste im prethodno pozatvarali sva preduzeća u kojima su ostvarivali dohodak, a oni nijesu mađioničari pa da ih na volšeban način popune bez novca. Jednako je neprimjereno i to što SDP danas sugrađanima dijeli prsluke, valjda da budu bezbjedniji dok iz svoga grada idu auto stopom da traže posao. Pri tom se ponašajući kao da su u “debeloj” opoziciji u istoj državi u kojoj su već 16 godina dio vlast na državnom nivou“.

Omladina sa Cetinja, umjesto da radi u svom gradu, mora da putuje u Podgoricu, Budvu i Kotor da radi sezonske poslove i poslove  koji nijesu dio njihove struke za koju su se školovali, navode liberalni, tvrdeći da DPS i SDP na radna mjesta u organima lokalne uprave na Cetinju dovode ljude iz Podgorice, kao da na Cetinju nema školovanih i obrazovanih Cetinjana/nki koji će sa istim, ako ne i sa većim elanom raditi i unaprijeđavati svoj grad.

„Nama na Cetinju ostavljate da gledamo privredne gigante koje ste vi uništili i kojih se samo pred izbore sjetite, jer se tada kao po običaju pojavljuju velike priče i velika obećanja o investicijama, ulagačima, spasiteljima, preporoditeljima Cetinja. Pitamo šta je sa Obodom, koji je postao sinonim patnje jednog grada, šta je sa Košutom, da li je se više sjećate? Šta je sa Tarom koja je presahnula, đe nestade Bojana? Na kraju, jeste li svjesni šta ste uradili od cetinjskog sporta, šta učinjeste za FK Lovćen i kako to da do dana današnjega klub koji postoji stotinu godina još nema ni najosnovnije uslove za rad, o stadionu da i ne govorimo“.

Na kraju, liberali tvrde da DPS i SDP ne umiju, ili neće, da „valorizuju“ ni rijetku pogodnost to što se na Cetinju čuvaju tri najvrednije svetinje hrišćanskog svijeta: ikona Boginje Filermoske, čestica časnog krsta i dio ruke svetog Jovana Krstitelja, što, kažu, već dovoljna govori o njima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније