Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine ]

22. 02. 2021. 06:50   >>  06:51 10

PEROVIĆ

"Gašenje MA liči na vraćanje u devedesete"

Gašenje Montenegro Airlinesa je politička odluka i sve mi ovo liči na vraćanje u devedesete, kada je ugašeno niz kompanija i prepoznatljivih brendova, kazao je Dnevnim novinama predstavnik radnika Miljan Perović.

Prema riječima Perovića, situacija u Montenegro Airlinesu i prije najave gašenja kompanije nije bila idilična.

“Dugovali su nam tada dvije plate. Prema nekim informacijama koje imamo, novca je bilo, ali pretpostavljamo da zbog priče o državnoj pomoći nije uslijedila isplata zarada”, ističe Perović.

Nakon odluke o gašenju, kaže Perović, radnici su se okupili 25. decembra i emotivno ispratili posljednje slijetanje aviona Montenenegro Airlinesa.

“To je bio neki naš omaž višegodišnjem radu pod brendom Montenegro Airlines. Zatim kreće neizvjesnost, težak period za sve nas jer dočekujemo praznike bez primanja, dovedeni na rub egzistencije”, dodaje Perović.

On kaže da je primjer JAT-a bio idealan kako je država treba da postupi u ovoj situaciji.

“Ako je već moralo ovako, pa evo primjer JAT-a. Pripremalo se restrukturiranje, avioni letjeli, radnici radili iako je osnovana Air Serbia. Kad je sve već bilo definisano, JAT je ugašen, a sjutradan je posao nastavila Air Serbia. Nije bilo prizemljenja aviona ni dovođenja radnika u ovakvu situaciju u kojoj smo mi”, objasnio je Perović.

Određenu dozu optimizma ulila im je najava menadžementa da bi 21. januara avioni mogli opet da polete, ali do toga nije došlo.

“Nakon toga, dugogodišnji radnici Valeri Đekić, Srđan Habić i ja odlučujemo da održimo zbor radnika i dogovorimo dalje korake. Dobili smo podršku polovine radnika i definisali smo redosljed kome se treba obratiti i prvo smo uputili pismo premijeru Zdravku Krivokapiću. Postavili smo mu sedam pitanja 16. februara, ali odgovor nijesmo dobili”, tvrdi Perović.

Odlučili su da odu korak dalje, pa su dostavili pismo i ambasadorki Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popi.

“Smatramo da su nam u vremenu pandemije korona virusa i globalne krize ozbiljno narušena ljudska prava, prije svega pravo na rad, dostojanstvo, zdravstvenu zaštitu i pravo na informisanost. Usred pandemije mi nijesmo imali zdravstvenu zaštitu, kolege su iz svog džepa, umjesto na recept kao drugi, morale da plaćaju ljekove. Razmatramo i mogućnost tužbe prema državi, a ako bude trebalo, i do Strazbura ćemo ići”, rekao je Perović.

Pored EU, o situaciji u kojoj se nalaze obavijestili su ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke i Hrvatske, kao i ombudsmana.

“U pismu smo ponovili da nam se duguje pet plata, te da nemamo nikakvih informacija o daljim planovima Vlade sa našom kompanijom. Tužni smo što moramo da se obraćamo međunarodnoj zajednici i stranim ambasadama zbog toga što naša Vlada neće da nam odgovori. To je kao da se obraćate komšiji zbog nekog problema sa ocem i majkom umjesto da unutar kuće rješavate sve nedoumice”, ocjenjuje on.

Kako kaže, sve ovo mu liči na vraćanje u devedesete, kada je ugašen niz kompanija i prepoznatljivih brendova.

“Mislim da se sadašnji eksperti vode konceptom neoliberalne ekonomije. Pa nas sada Vlada tjera da radimo na crno da bismo prehranili porodice. Ako uzmemo radnu knjižicu, ostajemo bez ičeg, zato smo i savjetovali radnike da ne uzimaju knjižice kako ne bi ostali bez otpremnina. Mnogi radnici, od ukupno njih 360, i dalje moraju da dolaze na posao”, naglasio je Perović.

Situacija u kojoj se nalaze je, kako kaže, izuzetno nezavidna.

“U ime 70 odsto radnika mogu da kažem da se nalazimo u nezavidnoj situaciji jer mnogi nemaju da plate rate za kredit, račune, režije. I da budemo jasni, mi ne tražimo pomoć. Tražimo samo ono što smo zaradili”, kazao je Perović.

Kada je u pitanju nova kompanija ToMontenegro, radnici, ističe Perović, ne znaju ništa.

“Mi ne znamo novi koncept kompanije, kad će startovati, koje linije će pokrivati, koliko će im radnika trebati. Ovo što se radi ili je neznanje ili loša namjera nove Vlade, trećeg nema. Gašenje MA je politička odluka. Pa dobar domaćin će pokušati da popravi nešto staro što ima u kući, a neće odmah to baciti i novu stvar kupovati”, zaključio je on, poručujući da će radnici čekati odgovore nadležnih, ali da neće sjedjeti skrštenih ruku, već da će dogovarati naredne korake.

Prema riječima Perović radnici Montenegro Airlinesa se posebno izvinjavaju svim putnicima koji su kupili karte, a nijesu odletjeli na željeno mjesto zbog odluke o gašenju nacionalne avio-kompanije.

“Dug prema putnicima i agencijama je više od četiri miliona eura i ne zna se ni kada ni kako će biti plaćen”, saopštio je Perović.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније