Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

21. 02. 2021. 13:35 >> 13:37
2

ŠAŠIĆ OCIJENILA

Morski talasi energetski potencijal

Morski talasi su ogroman, ali nedovoljno iskorišćen energetski potencijal, ocijenila je predstavnica kompanije Sigma energy, Isidora Šašić, na sjednici Odbora Udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG).

Ona je kazala da godišnji resurs energije talasa na svjetskom nivou iznosi oko 80 hiljada teravat sati (TWh).

„Ukoliko bismo iskoristili samo 2,5 odsto ovog resursa, zadovoljili bismo deset odsto godišnje potrošnje električne energije“, rekla je Šašić.

Iz PKCG je saopšteno da je kompanija Sigma energy osnovana 2008. godine u Ljubljani i čini je tim eksperata iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i upravljanja projektima.

„Naša misija je da komercijalizujemo tehnologiju za pretvaranje energije talasa u električnu energiju, koja je patentirana u preko 40 zemalja svijeta“, objasnila je Šašić.

Ona je predstavila inovativnu tehnologiju koju je ta kompanija razvila i testirala na suvom, u specijalnim bazenima i moru.

Prototip njihovog uređaja za pretvaranje energije talasa u električnu postavljen je u Jadransko more 2017. i godinu je snabdijevao energetsku mrežu Crne Gore čistom energijom.

„Prototip je potpuno bezbjedan po životnu okolinu. Evropski centar za energiju mora (EMEC) posjetio je testnu lokaciju u Crnoj Gori i verifikovao efikasnost Sigma uređaja od preko 20 odsto, a Evropska komisija (EK) je 2019. godine dodijelila kompaniji sertifikat Seal Of Excellence“, dodala je Šašić.

Kompaniji su u septembru iste godine Vlada Slovenije i Evropska unija (EU) odobrili finansiranje u iznosu od 1,7 miliona eura za projekat Sigma WEC - postavljanje i testiranje.

Riječ je o projektu vrijednom 2,8 miliona eura i obuhvata postavljanje i testiranje Sigma WEC uređaja blizu luke Bar, što se očekuje ove godine.

„U stalnoj smo potrazi za strateškim partnerima kako bismo komercijalizovali našu tehnologiju“, saopštila je Šašić.

Konsultant za energetiku, Momir Grbović, zatražio je podršku da se, ukoliko bude potrebno, otklone eventualne administrativne prepreke realizaciji projekta kompanije Sigma Energy, a koji bi se mogli javiti zbog urbanističko-tehničkih planova.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete,nauke, kulture i sporta, Martin Ćalasan, kao elektroinženjer, prepoznao je značaj korišćenja energije morskih talasa.

„Verifikovana efikasnost od preko 20 odsto je odlična, jer je mnogo veća od one koju postižu solarni paneli“, ocijenio je Ćalasan.

Šašić je odgovorila da su u kontrolisanim uslovima specijalnih bazena postigli efikasnost i do 40 odsto, te da bi se ostvarivanjem rezonance sa talasima ona dodatno mogla unaprijediti.

Tokom diskusija je konstatovanp da predstavljeni uređaji mogu biti budućnost korišćenja obnovljive energije u Crnoj Gori. Privrednike je interesovalo koliki je procijenjeni period povrata investicije, te u kojem periodu sistem ne radi tokom godine zbog vremenskih uslova.

Predsjednik Odbora, Luka Jovanović, najavio je da će energetski poslenici obići lokaciju uređaja za pretvaranje energije talasa u električnu, kada bude postavljen u blizini luke Bar.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније