Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 02. 2021. 07:56   >>  16:54 17

ŠĆURIĆ

ToMontenegro koštaće do 70 miliona

Za osnivanje nove avio-kompanije treba će bar 60, a vrlo vjerojatno i 70 miliona eura, a za taj iznos novca mogao se spasiti Montenegro erlajnz (MA), saopštio je u razgovoru za Pobjedu, jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćurić.

On je ocijenio da je odluka Vlade da kupi dva polovna aviona krajnje nepotrebna i neisplativa.

On se pita zašto Vlada nije htjela izdvojiti novac za preživljavanje nacionalnog prevoznika Montengro erlajnza, a sada je odlučila potrošiti 21,8 miliona dolara za kupovinu dva polovna aviona, kao i kako će Crna Gora opravdati ovaj novac i ulaganje u novu kompaniju, ako je ranije izjavila da nema modaliteta finansiranja Montenegro erlajnza zbog Evropske unije.

“Kako Crna Gora planira otvoriti novu kompaniju sa 30 miliona eura, ako je već potrošila čak 18 miliona eura na nabavku aviona. Pokretanje nove kompanije će koštati bar 60, a vrlo vjerovatno i 70 miliona eura. Za taj iznos novca mogla se spasiti stara kompanija Montenegro erlajnz. O tempora o mores “, kazao je Šćuric za Pobjedu.

U odluci o osnivanju nove avio-kompanije ToMontenegro je navedeno da je osnovni kapital te kompanije 30 miliona eura i biće uplaćen u roku od jedne godine od registracije. Šćurić smatra da to ni slučajno nije dovoljno novca.

“Pa Vlada je već potrošila 21,8 miliona dolara na kupovinu dva aviona. Vlast se zanosi, u stvari ne zna što je čeka i koliko je to skup posao “, upozorio je Šćuric.

 

Vlada je na sjednici održanoj u utorak odlučila da kupi dva polovna aviona ,,embraer 195“ za potrebe kompanije ToMontenegro. To su avioni koje je koristio Montenegro erlajnz i plaćao do sada redovni godišnji zakup GECAS-u od 3,7 miliona eura. Iz Vlade je rečeno da je time ostvarena ušteda od 43 miliona dolara.

Šćuric ovaj potez Vlade ne može opravdati iz nekoliko razloga.

“Za taj novac mogao se imati lizing još bar sedam godina i to za tri aviona, ne za dva. Konačno u ovo vrijeme svi su ispregovarali povoljnije uslove lizinga, pa je taj iznos mogao pasti na 2,5 miliona što bi bilo dovoljno za devet godina lizinga. Uz otplate svake godine, a ne odjednom i to za jedan avion više. Na koncu, ovi avionu moći će letjeti još najviše deset do 12 godina. Oni su prilično stari. Dakle posao nikako nije isplativ”, istakao je Šćuric.

On je naveo da su ,,embraeri“ koje je koristio Montenegro erlajnz stari između 10,7 i 12,8 godina. ,,Midlajf E195“ starosti 12 godina i sa 10.000 ciklusa u motorima koštaju 7,9 miliona dolara.

“Čak i da su avioni potpuno sređeni, a motori reparirani, a što nijesu, 10,5 miliona dolara je previsoka cijena za ove avione “, smatra Šćuric.

On se pita zašto je Vlada sada sada našla 18 miliona eura za kupovinu aviona.

“To je krajnje nepotrebno u kontekstu dugotrajnih lizing ugovora, a nije htjela izdvojiti novac za preživljavanje nacionalnog prevoznika. Pitanje je i kako će Crna Gora opravdati ovaj novac i ulaganje u novu kompaniju ako je izjavila da nema modaliteta finansiranja kompanije Montenegro erlajnz zbog Evropske unije, što je bio razlog likvidacije Montenegro erlajnza”, kazao je Šćuric.

On smatra da odluka Vlade da krene u osnivanje nove avio-kompanije, nije loš potez, iako je, kako kaže sa novcem koji će se potrošiti Crna Gora mogla restrukturirati i sanirati postojećeg avio-prevoznika Montenegro erlajnza i pritom ne izgubiti slotove, kode-šer i druge ugovore, pilote, mehaničare…

“Jednostavno način na koji je to napravljeno je loš. Nije se smjelo dozvoliti da Montenegro erlajnz nestane, trebalo je napraviti novu kompaniju, a staru održavati na životu do osnivanja nove, te potom sve prebaciti na novu kompaniju. Tako su u prošlosti to napravile kompanije Sviser, Alitalia, Olympik, Sabena/Brusels”, rekao je Šćuric.

Iako, kako navodi, nije loš potez osnivanje nove kompanije, to može biti ,,novi početak, početak bez repova“.

“Nažalost za sada ne vidim da se ide u tom smjeru. Katastrofalan način kako je to napravljeno. Konačno ime ToMontenegro je krajnje loše, potencira da se radi o lou kost kompaniji. Ime bi moralo biti Montenegro er ili Montenegro ervejs ili Er Montenegro, da se nastavi kontinuitet na prošlu kompaniju”, saopštio je Šćuric.

On je dodao da je Crna Gora, nakon prizemljenja aviona Montenegro erlajnza spala na tek malo više od četiri dnevna leta sa dva aerodroma, te je izgubila oko 40 odsto letova.

“Neke dane konektiranost je toliko loša da nemate letove prije 15 sati. Putnik iz Podgorice ili Tivta danas mora potrošiti dva ili tri dana za put koji je još prije nove godine obavio u jednom danu “, naglasio je Šćuric.

 

On smatra da je prvenstveno trebalo restrukturirati poslovanje Montenegro erlajnza.

“Trebalo je očuvati Montenegro erlajnz. Kompanija je stvarno krenula u dobrom smjeru, suočila se sa problemima, pokrenula niz mjera dobrih za kompaniju i Crnu Goru (smanjenje broja zaposlenih, ukidanje poslovnica, racionalizacija linija, racionalizacija flote…). Nije mi jasno zašto se onda uništila kompanija koja je imala reputaciju, slotove, kod-šer ugovore”, rekao je Šćuric.

Montenegro erlajnz je bio promoran da prizemlji avione 26. decembra prošle godine, jer je Poreska uprava po nalogu Ministarstva finansija i socijalnog staranja dan ranije blokirala račun kompanije na kojem je u tom trenutku bilo 3,2 miliona eura. Iz Vlade je 24. decembra saopšteno da ne mogu da donese nijednu zakonitu odluku u korist MA, odnosno njegovog spašavanja.

Šćuric je istakao da je iznenađujuće mali broj bankrotiralih kompanija u vrijeme pandemije kovida-19.

U Evropi su bankrotirale tek četiri male kompanije. Jednostavno su vlade izdvojile enormna sredstva (primjera radi za Lufthansa Grupu preko 11 milijardi eura, za Er France-KLM preko deset milijardi, za Alitaliju preko tri milijarde, za Iberiu i Vueling milijardu eura…).

On dodaje da postoje najave velikog broja otvaranja malih start-apova koji se nadaju da će doći do jeftinih aviona te iskorsitit situaciju kada su veliki igrači slabi i nemoćni ,,u nadi da će ispod radara moći nešto otvoriti“.

“Velika većina tih najava neće se ostvariti, a i one koje se ostvare neće biti dugog vijeka, najviše godinu-dvije “, rekao je Šćuric.

Iz Vlade je najavljeno da im je cilj da ToMontenegro postane operativan i da se letovi te kompanije uspostave do 1. juna.

“To je moguće i ostvarivo, ali ne u kontekstu Crne Gore. Što je do sada u dva mjeseca napravljeno? Gotovo ništa. Prošla su dva mjeseca, a nema još ničega. Nije pokrenut AOC, nijesu ispregovarani slotovi, operativne procedure, piloti, mehaničari, kabinci, nema postavljanja sistema. Kupljena su dva aviona i pregovara se sa konsultantima. Nakon dva mjeseca? Stoga nijesam baš toliko optimističan da će se to stvarno desiti do 1. juna”, rekao je Šćuric.

Avio-kompanija ToMontenegro pozvala je u srijedu sve konsultantske firme da se do utorka prijave na javni poziv u cilju podrške u formiranju najefikasnije strukture novog avio-prevoznika.

“Ovako ekstremno kratak rok od samo četiri radna dana znači da je Vlada Crne Gore već dogovorila sa potencijalnim konsultantom posao jer prikupiti sve dokumente do utorka istinski nije realno. A ovo, opet, ostavlja gorki utisak lošeg odnosa prema prevozniku u Crnoj Gori, te postavlja opravdano pitanje dobrih namjera Vlade Crne Gore”, kazao je Šćuric.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније