Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

19. 02. 2021. 15:40   >>  15:41

MANS

Raspodjela budžetske rezerve da bude transparentnija

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Vladu da bez odlaganja povuče zaključak o korišćenju tekuće budžetske rezerve za prva tri ovogodišnja mjeseca, dok ne izmjeni odgovarajući pravilnik i definiše jasne i transparente kriterijume za trošenje novca građana.

Iz MANS-a su podsjetili da je Vlada na sjednici u četvrtak donijela zaključak kojim se planira raspodjela 200 hiljada eura iz tekuće budžetske rezerve za period od januara do marta, na način što će odluku o polovini tog novca donositi uži kabinet Vlade, a preostalih 100 hiljada komisije za raspodjelu sredstava budžetske rezerve i procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

„Pozivamo Vladu da odmah zaustavi realizaciju pomenutog zaključka i raspodjelu sredstava iz budžetske rezerve i kroz donošenje konkretnih i javno dostupnih kriterijuma obezbijedi da ona bude transparentna i lišena prostora za zloupotrebe bilo kakve vrste”, navodi se u saopštenju MANS-a.

Kako se navodi u zaključku, sredstva su namjenjena za pomoć preduzećima za finansiranje djelatnosti, pojedincima za liječenje, školovanje i poboljšanje materijalne situacije i sanacije posljedica elementarnih nepogoda.

Zaključkom je planirano da ta sredstva budu potrošena u skladu sa Pravilnikom o bližim kriterijumima za korišćenje sredstava iz tekuće i stalne budžetske rezerve iz 2009. godine.

„Međutim, Pravilnik koji je donijela Vlada Demokratske partije socijalista (DPS) još 2009. godine, osim visine iznosa ne definiše 'bliže kriterijume' po kojima se taj novac treba raspoređivati, a svjedoci smo da je upravo takva zakonska definicija u prethodnom periodu bila izgovor za brojne zloupotrebe novca iz budžeta, naročito kada su u pitanju socijalna davanja u predizbornom periodu“, dodaje se u saopštenju.

U MANS-u zbog toga smatraju da postojeći Pravilnik ne ispunjava ni minimum uslova za obezbjeđenje pune transparentnosti raspodjele državnog novca iz tekuće budžetske rezerve i predstavlja zaostavštinu prethodne vlasti.

„Ovo je naročito važno imajući u vidu martovske lokalne izbore u Nikšiću koji moraju biti oslobođenji bilo kakve sumnje kada je u pitanju trošenje sredstava iz budžeta Crne Gore i u tom smislu pokazati da postoji ozbiljna politička volja da se raskine sa dosadašnjom praksom u ovoj oblasti“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније