Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 02. 2021. 11:14   >>  11:14 6

MILOVAC OCIJENIO

Stijović posjetom farmi Carevića afirmiše bezakonje

Posjetom farmi predsjednik Opštine Budva Marka Carevića na Krimovici ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović iznova je afirmisao bezakonje i otimanje državne imovine kao recept za nezakonito lično bogaćenje na račun građana Crne Gore, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Dejan Milovac iz MANS-a kaže da je to model koji je u posljednjih trideset godina u značajnoj mjeri devastirao domaću ekonomiju i, kako navodi. u potpunosti poremetio sistem vrijednosti na kojima počiva crnogorsko društvo.

"Na borbu protiv nastavka takve prakse aktuelna vlada se nakon formiranja javno obavezala, obećavajući da će zakon biti jednak za sve građane Crne Gore. Zbog toga je zabrinjavajuća činjenica da već dva mjeseca od formiranja vlade nadležne institucije ćute o trenutno pojedinačno najvećoj uzurpaciji državne imovine, kao i odluka da prva javna aktivnost vlade bude Stijovićeva afirmativna posjeta Carevićevoj farmi na Krimovici", rekao je Milovac.

Farma na Krimovici koju, kako je rekao, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nazivaju "izuzetno uređenim poljoprivrednim gazdinstvom" podignuta je, navodi MANS, na skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta koje Carević godinama nesmetano uzurpira, bez ikakve nadoknade ili sankcije.

"Za šest godina, uz podršku prethodnog Ministarstva poljoprivrede, Carević je na državnom zemljištu bez građevinske dozvole izgradio preko 6.000 kvadrata poslovnog prostora. Nelegalna gradnja i opremanje farme su dijelom finansirani subvencijama Ministarstva poljoprivrede u iznosu od preko 100.000 eura, o čemu ministar Stijović, vjerujemo, već posjeduje kompletnu dokumentaciju", rekao je Milovac.

Uvjeren je Milovac da je ministar Stijović prije odlaska na Krimovicu znao da Krivični zakonik Crne Gore u članu 254 propisuje zatvorsku kaznu do jedne godine za onoga ko protivpravno zauzme tuđe zemljište, kao i da je članom 326a previđena kazna do pet godina zatvora za nelegalnu gradnju.

"Zabrinjava činjenica da je ministar Stijović, uprkos tim saznanjima, odlučio da na ovakav način pruži javnu podršku Careviću i njegovom nelegalnom projektu na Krimovici. To što je Stijović 'prvi ministar koji je posjetio farmu Carevića', kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, nije za pohvalu, već izaziva ozbiljnu zabrinutost i otvara prostor za sumnju u nepristrasnu primjenu zakona i propisa koju nova vlada, makar formalno, promoviše kao dokaz raskida sa višedecenijskom praksom DPS-a", kazao je Milovac.

Upravo zahvaljujući takvoj praksi, kako je rekao Milovac, Carević je za vrijeme vlasti DPS-a bio u mogućnosti da kao uzurpator državne imovine i nelegalni graditelj ima posebne sastanke u vladi iza zatvorenih vrata.

"O tim sastancima i postignutim dogovorima, ni nakon više od dva mjeseca od formiranja nove vlade, javnost ne zna gotovo ništa. Posljednja posjeta Stijovića farmi Carevića na uzurpiranom državnom zemljištu je, nažalost, samo nastavak takve prakse. Javna promocija ovakvih projekata za koje postoje veoma konkretni dokazi da su nezakoniti, nije put ka vraćanju povjerenja građana u institucije, već nasuprot tome, za rezultat može imati samo i isključivo njihovo dalje urušavanje", poručio je Milovac.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније