Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 02. 2021. 07:33 >> 07:33

OD POČETKA GODINE

Monteput izdao najviše fiskalizovanih računa

Od početka godine, kada je počeo da radi sistem elektronske fiskalizacije, do 10. februara je izdato 357.235 fiskalizovanih računa i to 330.507 gotovinskih i 26.728 bezgotovinskih računa. Ubjedljivo najveći broj fiskalizovanih računa izdala je kompanija Monteput.

U Upravi prihoda za Dnevne novine kažu da su, imajući u vidu značaj projekta za održivost javnih finansija, ali i crnogorsku privredu, zadovoljni početkom primjene novog sistema, kako sa aspekta potpune funkcionalnosti tehničkog rješenja, tako i sa aspekta spremnosti poreskih obveznika da dobrovoljno ispoštuju poreske propise donijete s ciljem uvođenja elektronske fiskalizacije.

“Svakako, s obzirom da će projektom u skladu sa zakonom biti obuhvaćena cjelokupna privreda, pred nama je i dalje značajan zadatak koji podrazumijeva prelazak svakog lica koji je obveznik fiskalizacije, bez obzira na obim poslovanja, finansijske mogućnosti i vrstu djelatnosti, na sistem elektronskog evidentiranja prometa”, rekli su u Upravi prihoda.

U nastojanju da se na putu potpune primjene sistema elektronske fiskalizacije pruži sva neophodna logistička, materijalna i stručna podrška obveznicima, država je kroz novi paket mjera podrške privredi i građanima obezbijedila jednokratnu finansijsku pomoć za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije, koja je namijenjena obveznicima koji posluju u djelatnostima najviše pogođenim ekonomskom krizom izazvanom pandemijom zarazne bolesti Covid-19.

“Očekujemo da će ova stimulativna mjera podstaći što veći broj obveznika da na sistem elektronske fiskalizacije pređu već do 31. marta 2021. godine, iako prelazno razdoblje za uvođenje sistema shodno odredbama zakona traje do 1. juna 2021. godine”, ističu u Upravi prihoda.

Uprava prihoda očekuje da će do 1. juna najveći dio poreskih obveznika preći na sistem elektronske fiskalizacije.

“S obzirom na činjenicu da aktivnosti vezane za pripremu i implementaciju ovog projekta država i privreda zajedničkim naporima sprovode već više od dvije godine, te imajući u vidu cjelopkupnu podršku koju u kontinuitetu pružamo poreskim obveznicima, pomenutu finansijsku pomoć, ali i jasno propisane kaznene odredbe, uvjereni smo da će u ostavljenom roku najveći dio poreskih obveznika dobrovoljno preći na novi sistem evidentiranja prometa”, objasnili su.

Prema njihovim riječima, projekat elektronske fiskalizacije, koji podrazumijeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem intemeta i u realnom vremenu, ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije i obezbjeđenje državnog budžeta neophodnog za finansiranje svih potreba u našem društvu.

“Zbog toga je jako važno da početak ljetnje turističke sezone dočekamo uz punu primjenu sistema elektronske fiskalizacije, kako bi se na što efikasniji način ispratila sezona, obezbijedili javni prihodi, a poreski obveznici koji uredno posluju zaštitili od nelojalne konkurencije”, ocjenjuju u Upravi prihoda.

Na produkciono okruženje sistema EFI 9. februara bilo je prijavljeno 512 obveznika.

“Posmatrajući djelatnosti obveznika koji su već prešli na evidentiranje prometa putem elektronske fiskalizacije, može se utvrditi da se najviše istih bavi djelatnostima konsultanstkih usluga, računovodstvenih i knjigovodstvenih poslova, maloprodaje, trgovine obućom i odjećom i obućom na veliko i malo i slično”, saopštili su u Upravi prihoda.

Od početka primjene Zakona fiskalizovano je 357.235 računa, i to 330.507 gotovinskih i 26.728 bezgotovinskih računa, čime se, dodaju u Upravi prihoda, potvrđuje potpuna funkcionalnost sistema elektronske fiskalizacije.

“Najveći broj fiskalizovanih računa trenutno ima kompanija Monteput i to 140.950 računa, a ista je i prva poslala račune preko sistema elektronske fiskalizacije. Treba pomenuti i da se putem SEP portala za potrebe elektronske fiskalizacije 53 lica registrovalo kao proizvođač softvera, što ukazuje da je interesovanje IT zajednice za projekat elektronske fiskalizacije veliko i da tržište ima kapacitete da ponudi rješenja ekonomična i prihvatljiva za sve vrste obveznika”, zaključili su u Upravi prihoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније