Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

11. 02. 2021. 15:44   >>  15:47 2

BOJANIĆ SAOPŠTIO

Radi se na utvrđivanju trase Jonsko-jadranskog gasovoda

U Crnoj Gori su, iako u otežanim okolnostima, nastavljene aktivnosti koje imaju za cilj utvrđivanje trase Jonsko-jadranskog gasovoda na crnogorskoj teritoriji i stvaranje uslova za završetak idejnog projekta, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Resorni ministar, Mladen Bojanić, učestvovao je danas na Ministarskom sastanku Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora, kojim predsjedava Azerbejdžan.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, prvu plenarnu sjednicu na temu dostignuća i dinamike razvoja projekta snadbijevanja gasom od Azerbejdžana ka Evropi otvorio je ministar energetike zemlje domaćina, Parviz Shahbazov i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, Oliver Varhelyi.

„Crnogorska Vlada, u skladu sa stratešim opredjeljenjem Crne Gore da postane članica Evropske unije (EU), podržava politiku EU i nastoji da implementira njene propise i standarde i ispuni kako političke, tako i ekonomske kriterijume“, navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je da ekonomski razvoj i ispunjavanje ekonomskih kriterijuma nijesu mogući bez dobre energetske baze i razvijenih energetskih sistema.

Bojanić je rekao da je Crna Gora, u nastojanju da ubrza razvoj energetskog sektora i povezivanje nacionalnog energetskog tržišta sa regionalnim i evropskim, veoma posvećena ispunjavanju obaveza koje ima kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u EU.

Prema njegovim riječima, Crna Gora, pored usklađivanja propisa sa legislativom EU iz oblasti energije, životne sredine, klime, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i konkurencije, intenzivno radi na realizaciji projekata izgradnje proizvodnih, prenosnih i distributivnih elektroenergetskih objekata.

„Naročito je važna izgradnja podmorske elektroenergetske interkonekcije između Crne Gore i Italije, koja je puštena u komercijalni rad krajem 2019. godine. U skladu sa Evropskim zelenim dogovorom i opredjeljenjem za sprovođenje zelene energetske tranzicije, radimo i na projektima izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su hidroelektrane, vjetroelektrane i solarne elektrane“, objasnio je Bojanić.

On je saopštio da je u oblasti gasa situacija u Crnoj Gori znatno drugačija, jer nije razvijeno tržište prirodnog gasa, pa ni infrastruktura koja bi podržala njegovo korišćenje.

„Međutim, Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine jasno prepoznaje prirodni gas kao važan energent, koji bi trebalo da doprinese diversifikaciji crnogorskog energetskog miksa“, dodao je Bojanić.

On je ocijenio da su mogućnosti korišćenja prirodnog gasa, kao supstitucije za druge oblike energije, velike, a posebno za upotrebu električne energije i uglja za grijanje i hlađenje.

„Imajući u vidu da u poređenju sa ostalim fosilnim gorivima prirodni gas ima najmanji koeficijent emisije ugljen-dioksida po jedinici oslobođene energije, da manje zagađuje okolinu i lako se koristi, ovaj energent predstavlja ekološki najprihvatljivije gorivo ne samo za Crnu Goru, već i na globalnom tržištu“, tvrdi Bojanić.

Iz Ministarstva su naveli da o značaju Jonsko-jadranskog gasovoda govori i činjenica da se taj projekat nalazi na listama projekata od zajedničkog interesa između ugovornih strana Energetske zajednice i država članica EU, koje su usvojene 2016, 2018. i prošle godine.

Projekat je, kako je ocijenjeno, od velikog značaja za Crnu Goru, jer je prepoznat kao najpovoljnija opcija za gasifikaciju države i najbolja opcija za distribuciju mogućih sopstvenih gasnih rezervi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније