Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 02. 2021. 22:02 >> 22:13

SINDIKAT PISAO KRIVOKAPIĆU

Zaposleni u "Port of Adria" traže preispitivanje privatizacije

Sindikalna organizacija zaposlenih u barskom preduzeću "Port of Adria", uputili su dopis premijeru i predsjedniku Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije Zdravku Krivokapiću, i ministru pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimiru Leposaviću, uz zahtjev da se preispita privatizacija te kompanije, tvrdeći da se u tom procesu desila sistemska prevara na štetu radnika, ali i države Crne Gore.

"Želimo da Vas ukratko upoznamo sa pravim stanjem i činjenicama vezanim za sistematsku prevaru kojoj su bili izloženi zaposleni u AD Kontejnerski terminal i generalni tereti - današnje 'Port of Adria-Bar', još od 2009. godine i podjele nekada jedinstvene Luke Bar. Prodajom Kontejnerskog terminala i generalnih tereta u januaru 2014. godine za 8.150.000 eura zaposlene su umirili time što su, odgovorni ljudi iz Vlade Crne Gore, tvrdili da je cijena prodaje niska, jer je odličan investicioni program i socijalni program, a sastavni dio kupoprodajnog ugovora je Kolektivni ugovor. Svim poslanicima u Skupštini Crne Gore koji su glasali da se privatizujemo za cijenu jedne kuće na 'pjeni od mora', tih decembarskih dana 2013. godine usta su bila puna tvrdnji da to jeste dobra privatizacija, da imamo najbolji Kolektivni ugovor u Crnoj Gori i da je on sastavni dio kupoprodajnog ugovora i da će se poštovati u naredne tri godine, jer u slučaju njegovog kršenja država će raskinuti ugovor. Odmah nakon preuzimanja kompanije novi vlasnik je prekršio Kolektivni ugovor i nije ga ispoštovao ni u jednoj tački, čak ni u ispunjavanju socijalnog programa", objašnjavaju u Sindikatu.

Nadaju se, kako dodaju, da će nova Vlada detaljno razmotriti zakonitost i cijeli tok privatizacije AD Kontejnerski terminal i generalni tereti.

Potrebno je ponovo procijeniti realizaciju investicionog programa iz Koncesionog i Kupoprodajnog ugovora, a smatraju da nije realizovan ni prvi trogodišnji investicioni program (2014-2016) u iznosu 13,6 miliona eura, a gotovo ništa nije investirano u narednom trogodišnjem investicionom ciklusu (2017-2020) koji je trebalo da iznosi 7,6 miliona eura.

"Smatramo i da sve izvještaje o poslovanju treba detaljno preispitati. Odbijanje novog vlasnika da primijeni obavezni Kolektivni ugovor i time osim što je smanjio zarade zaposlenima za gotovo 40 odsto, takođe je oštetio i budžet Crne Gore za više miliona eura, a u kupoprodajnom ugovoru između ostalog, stoji da je cilj prodaje bio da se unaprijedi ukupni ekonomski i društveni razvoj Crne Gore. To se nije desilo, a zarade u 'Port of Adria' su niže za 30% u odnosu na Luku Bar, a radimo čak i fizički komplikovanije i rizičnije poslove od njihovih. Luka Bar dobija nove poslove, a 'Port of Adria' ih gubi. Napominjemo da smo pri podjeli 2009.godine imali 1.111 zaposlenih, a kada smo privatizovani 2014. godine 580. Svi su prije prodaje govorili da je problem veliki broj zaposlenih i da je to teret koji nas vuče u nerentabilnost, i evo sada nas ima ispod 300, a opet, ako je vjerovati izvještajima, akumuliramo gubitke", ocjenjuju zaposleni.

Očekuju da Vlada, preispita privatizaciju "Port of Adria", i poručili da stoje na paspolaganju u cilju popravljanja ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori i socijalne sigurnosti zaposlenih.

"Ovih dana priče o navodnoj prodaji i odlasku investitora iz Turske poprilično su uznemirile zaposlene. Svakako treba ispitati da li zakonski uopšte imaju pravo da prodaju kompaniju i da li mogu uopšte raspolagati sa imovinom kompanije, ako su grubo prekršili kako Kupoprodajni, tako i Koncesioni ugovor? Cijenimo da je ukupna situacija loša i da treba što prije reagovati dok ne bude kasno", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik SOZ AD Port of Adria Zoran Martinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније