Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Beta ]

03. 02. 2021. 17:44 >> 17:45
2

PKCG

Iranske firme zainteresovane za crnogorsku privredu

Ambasador Irana Rashid Hassan Pour Baei kazao je da očekuje plodonosnu saradnju i podršku Privredne komore Crne Gore (PKCG) u pogledu uvođenja kompanija iz te države u crnogorski privredni sistem.

On je, na sastanku sa predsjednikom PKCG, Vlastimirom Golubovićem, rekao da nije prirodno da se među stranim kompanijama sa značajnim investicionim potencijalom u Crnoj Gori ne nađu i iranske firme.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz PKCG, saglasili da dvije države imaju kvalitetne političke odnose dugi niz godina, i da je evidentno da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

“Činjenica da je vrijednost robne razmjene sa Iranom tokom prethodne godine iznosila 517 hiljada EUR ispod je očekivanja i mogućnosti naših zemalja”, kaže se u saopštenju.

Baei je, kako se navodi, istakao da se veličina jedne zemlje ne mjeri njenom površinom i brojem stanovnika, već potencijalima koje ima.

“On je ocijenio da nije prirodno da se među više od stotinu stranih kompanija sa značajnim investicionim potencijalom u Crnoj Gori ne nađu i iranske firme, i da očekuje plodonosnu saradnju i podršku Privredne komore u pogledu uvođenja njihovih kompanija u crnogorski privredni sistem”, kaže se u saopštenju.

Golubović je Baeia upoznao sa potencijalima crnogorske ekonomije, uz poseban osvrt na turizam, energetiku, poljoprivredu i sektor informaciono-komunkacionih tehnologija, u kojima će se, kako je naveo, nesumnjivo pronaći prostor za unapređenje saradnje i nove investicije.

“I to na brzi rok, uz mogućnost zapaženog dinamiziranja kapitala i usluga u referentnim oblastima. Crna Gora je bila među pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi, ali je usljed pandemije Covid 19, prošle godine zabilježen značajan pad, i to najviše u sektoru turizma”, naveo je Golubović.

On je kazao da se nada da će se rješavanjem epidemiološke situacije Crna Gora brzo vratiti intenzivnom ekonomskom rastu.

Golubović je prihvatio poziv Baeia za uspostavljanje partnerskih veza sa iranskom Privrednom komorom kroz potpisivanje sporazuma o saradnji i organizovanje posjeta privrednih delegacija.

“Sa zadovoljstvom prihvatam poziv da crnogorski privrednici posjete Iran i uspostave partnerstvo sa kompanijama iz te zemlje. Na tom zadatku u Privrednoj komori radićemo i pripremati se već od sjutra”, zaključio je Golubović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније