Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dan ]

01. 02. 2021. 07:55 >> 07:53
1

POREZI I DOPRINOSI

Državna preduzeća duguju oko 30,3 miliona

Po osnovu poreza i poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, šest kompanija u Crnoj Gori, u kojima je država većinski vlasnik, duguje oko 30,3 miliona eura, pokazala je poslednja Crna lista poreskih dužnika, objavljena za oktobar.

Najveći dužnik po pitanju poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih je Montenegro Airlines (MA) sa dugom od 14,4 miliona eura. Za njim slijede željezničke kompanije – Željeznički prevoz (ŽPCG) sa pet miliona eura duga, Održavanje željezničkih voznih sredstava sa 2,9 miliona i Željeznička infrastruktura (ŽICG) sa 848,78 hiljada eura, piše Dan.

Među najvećim dužnicima je i Rudnik uglja iz Pljevalja, koji duguje 2,6 miliona eura za poreze i doprinose na lična primanja, ali ima i poreski dug od 1,38 miliona evidentiran na spisku 200 najvećih aktivnih poreskih dužnika.

I kompanija Plantaže godinama ne može da riješi dugovanja prema državi. Na poslednjoj Crnoj listi poreskih dužnika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, Plantaže su dugovale oko 2,8 miliona eura.

Predstavnik nikšićke partije Alternativa Crna Gora, Vesko Pejak, kazao je da se na poreske dugove državnih kompanija gledalo sa odobravanjem, jer su to bili generatori zapošljavanja.

„Sad u većini tih kompanija imamo manjak stručnih osoba, a višak radnika od 30 do 50 odsto. To znači da bi sve te kompanije, ako se oduzmu dugovanja samo za poreze, bile profitabilne. Čak bi punile budžet značajnim sredstvima, država bi imala novca i za socijalna davanja, veće penzije i infrastrukturne projekte“, rekao je Pejak.

On smatra da je za to kriv bivši direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša, koji treba da objasni zašto je poreski dug nekih preduzeća toliki.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније