Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 11. 2013. 20:46 >> 20:46
1

NOVA STRATEGIJA

EBRD: Rizici daljeg turističkog razvoja CG

Bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) usvojio je novu strategiju za Crnu Goru sa definisanim prioritetima za period od ove do 2016. godine. „U ovom dokumentu EBRD potvrđuje opredijeljenost da podržava održivi razvoj Crne Gore“, navedeno je u saopštenju dostavljenom agenciji Mina-business.

Među definisanim prioritetima za podršku je proširenje privredne baze kroz povećanje konkurentnosti.

„Iako je crnogorska privreda brzo rasla u periodu prije krize, ovaj rast je bio neujednačen, podstaknut brzim rastom kredita i podsticanjem starih i nekonkurentnih industrijskih preduzeća. Banka će pomoći Crnoj Gori da krene stazom ujednačenijeg rasta kroz ciljanu podršku malim i srednjim preduzećima u svim sektorima sa potencijalom rasta, uključujući i poljoprivredni, i kroz dalje ojačavanje finansijskog sistema“, navedeno je u Strategiji.

EBRD će pružiti podršku i održivom turizmu, sektoru nekretnina, kao i pratećim projektima infrastrukture i zaštite životne sredine.

S obzirom na klimu Crne Gore, obalu i prirodne ljepote, turistički sektor će, smatraju u EBRD, vjerovatno biti glavni pokretač rasta u doglednoj budućnosti.

„Međutim, još nijesu ispunjeni institucionalni i infrastrukturni uslovi kako bi se ostvario ovaj potencijal. Potom, značajni su rizici za životnu sredinu od daljeg turističkog razvoja“, naveli su iz EBRD.

Banka će zato podržati održive prakse u turizmu i sektoru nekretnina, naročito projekte male zauzetosti i visokog kvaliteta, projekte sa snažnim uticajem na ostale sektore i naglaskom na održivost životne sredine. Tamo gdje bude odgovaralo, primijeniće se rješenja iz privatnog sektora, uključujući i javno-privatna partnerstva.

Prioritet – energetska sigurnost i sfikasnost

Prioritet EBRD u periodu od ove do 2016. godine je i promovisanje energetske sigurnosti i efikasnosti i regionalne integracije energetskih tržišta.

U ovom sektoru, kako je objašnjeno, konkurencija praktično ne postoji, komercijalni i tehnički gubici u distribuciji su značajni, a malo je napretka u energetskoj efikasnosti i smanjenju ugljen-dioksida.

„U srednjem i dugoročnom periodu, međutim, Crna Gora ima potencijal da bude regionalno energetsko središte. Banka će podržati važne međunarodne veze među zemljama u regionu i investiraće u projekte u Crnoj Gori koji poboljšavaju energetsku sigurnost, unaprijeđuju energetsku efikasnost i vode do veće konkurentnosti na energetskom tržištu“, najavili su iz EBRD.

Uskladiće svoje sa prioritetima Vlade

U svim ovim aktivnostima, kako su dodali, EBRD će se truditi da uskladi svoje poslovanje sa prioritetima Vlade Crne Gore i blisko će sarađivati sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama, multilateralnim i bilateralnim donatorima, uključujući Evropsku uniju.

„Banka će se angažovati u aktivnom političkom dijalogu i nastaviti da obezbjeđuje tehničku pomoć i da maksimizira tranzicioni uticaj u Crnoj Gori“, navedeno je u saopštenju.

U novoj Strategiji ocijenjeno je da iako su reforme počele u godinama poslije proglašenja nezavisnosti, Crna Gora se suočava sa brojnim tranzicionim izazovima jer joj je cilj da postigne održivi rast u privredi i napreduje u procesu približenja Evropskoj uniji.

Od 31. decembra prošle godine, EBRD je potpisala 34 projekta u Crnoj Gori i obezbijedila finansiranje u ukupnom iznosu od 323 miliona eura kroz kreditne aranžmane kao i ucešćem u vlasničkom udjelu.

U periodu Strategije od 2010-2012. godine, EBRD je u Crnoj Gori potpisala 21 projekat u kumulativnom iznosu od 216 miliona eura. Prosječna veličina transakcija iznosila je 10,5 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније