Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 01. 2021. 19:09 >> 19:19

CEDIS

Gusinje dobilo struju, neka sela u Plužinama bez napona

Gusinje je danas oko 15:40 sati dobilo struju nakon što su ekipe CEDIS-a, uklonile kvar, saopšteno je Portalu RTCG iz te komapanije. Podsjetimo ranije je uslijed loših vremenskih prilika došlo do kvara na 35 kV dalekovodu "Andrijevica- Plav". Sela na Pivskoj planini, Crkvičko polje i Mratinje, i dalje su bez struje. Iz Cedisa je ranije Portalu RTCG saopšteno da je Plav oko 14h dobio struju. Podsjećaju da su ekipe na terenu i da pokušavaju da saniraju kvar kako bi i drugi korisnici dobili struju.

Zbog kvara ni stanovnici pojedinih naselja u Opštini Plužine nemaju struju.

"Došlo je do kvara usljed loših vremenskih uslova, gdje je vlažan snijeg i vjetar prave probleme na mreži. Ekipe su na terenu, rade na sanaciji kvara, loši su vremenski uslovi i neraščišćeni lokalni putevi prave probleme. Ekipe će biti na terenu dok ne otklone kvar a u slučaja pogoršanja vremenskih uslova, smanjene vidljivosti i bezbjednosti moraće da se povuku. Nadaju se da će ubrzo sanirati kvar. Juče su bile tri ekipe na tertenu i morale su da se povuku zbog nevremena", kazali su iz CEDIS-a.

Vremenske nepogode koje su zadesile sjever Crne Gore, a koje su najavljene od nadležnih institucija, napravile su probleme na niskonaponskoj i srednjenaponskoj mreži, sa koje se napajaju korisnici sa područja Pivske planine.

"Tačnije “mokri” ili “teški” snijeg predstavlja problem na područjima sa sličnim klimatskim uslovima i konfiguracijom terena poput crnogorske, naročito poslednjih godina usljed porasta prosječne temperature tokom zimskih mjeseci. Tako da su vremenski uslovi koji su aktuelni od poslednjih dana decembra, olujni vjetar i “vlažan” snijeg, izuzetno nepovoljni po mrežu, te dovode do formiranja leda na provodnicima koji uz vjetar stvara dodatni teret usljed čega dolazi do oštećenja. Obledica na provodnicima dostizala je 25cm u prečniku, što stvara dodatno opterećenje koje prevazilazi projektovane limite i uz jak vjetar dovodi do kidanja mreže i rušenja stubova," istakli su iz CEDIS-a. 

Ekipe CEDIS-a su od momenta kvarova na distributivnoj mreži bile na terenu kako bi se što prije uspostavilo uredno napajanje električnom energijom.

"Često izlažući svoje živote opasnim situacijama kako bi stigle prevashodno do mjesta kvara, a zatim krenule u sanaciju. Međutim, na vrijeme otklanjanja kvarova utiču loši vremenski uslovi, padavine, vjerat, magla, neprohodnost lokalnih puteva, smanjena vidljivost i bezbjednost za rad naših ekipa".

Kako ističu ekipe rade u jako otežanim uslovima jer je visina sniježnog pokrivača oko dva metra, a problem su im i neprohodni putevi.

"Takođe, naše ekipe su pripremile mrežu za zimsku sezonu, međutim vremenski uslovi koji su nepredvidivi napravili su probleme. Ističemo da je mreža je izgradjena u skladu sa propisima i za odredjene vremenske uslove, no u zadnjem periodu imali smo ekstremne vremenske prilike koje se ne dešavaju često, a izazivaju probleme i samim tim česte ispade. Naime, zbog vlaznog snijega koji se lijepi na provodnike, dolazi do formiranja obledica koje dodatno opterecuju provodnik u značajno većoj mjeri nego za uslove za koju je projektovana mreža. Problemi sa kojima se suočavamo ne dešavaju se samo na području Crne Gore, već stručna zajednica u Evropi i šire pokušava da nađe rješenja koja bi uticaj klimatskih promjena na prenosnu i distributivnu mrežu donekle umanjila", zaključuju iz CEDIS-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније