Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

24. 01. 2021. 20:26 >> 20:26

SINDIKAT I POSLODAVCI

Vjeruju da će biti produženo važenje Opšteg kolektivnog ugovora

Predstavnici sindikata i poslodavaca vjeruju da će izmijenjeni Zakonom o radu, nakon što su ga poslanici izglasali drugi put a predsjednik države potpiše, biti produženo važenje Opšteg kolektivnog ugovora koji uređuje radna prava.

Budući da su poslanici očekivano drugi put izglasali izmijenjeni Zakon o radu, predstavnici sindkata i poslodavaca vjeruju da će procedura prije objavljivanaj Zakona u Službenom listu teći nesmetano i da će uskoro biti na snazi. Izmjene Zakona predviđaju produženje roka važenja Opšteg kolektivnog ugovora do kraja 2021.

"Znači da će svi zaposleni u Crnoj Gori moći da ostvaruju osnovna prava iz rada i po osnovu rada, prije svega to su uvećanje zarade po osnovu minulog rada, po osnovu prekovremenog ili noćnog rada, rada u dane državnih i drugih praznika, prava na otpremninu u slučaju odlaska u penziju, razne vrste jednokratne pomoći, pravo na plaćeno odsustvo", kazala je Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih Sindikata.

"Ove su izmjene od opšteg interesa za sve zaposlene a samim tim za sve građane. Očekujem u zakonskom roku da će ove izmjene stupiti na snagu", kazao je Duško Zarubica iz Saveza samostalnih sindikata.

"Očekivanja su da izmjene Zakona o radu ubrzo stupe na snagu i samim tim se produži Opšti kolektivi ugovor do 31.12. 2021.", kazala je Rumica Kostić iz Unije poslodavaca Crne Gore.

I poslodavci i sindikati očekuju da u manje od 30 dana nevaženja Opšteg kolektivnog ugovora neće biti zloupotreba poslodavaca, naročito u onim djelatnostima gdje ne postoje granski i pojedinačni ugovori na nivou kompanija.

"Taj vakum koji je postojao je bio kratak, verujemo da poslodavci nisu iskoristili tu situaciju", kazala je Rumica Kostić iz Unije poslodavaca.

Pregovori socijalnih partnera o novom Opštem kolektivnom ugovoru počeli su prošle godine ali su zaustvaljeni s početkom krize. Godina, koliko će biti produženo važenje postojećeg, biće dovoljna da se usaglase odredbe novog Opšteg kolektivnog ugovora.

"Kroz socijalni dijalog, kroz pregovore pokušaćemo da što prije dođemo do novog Opšteg kolektivnog ugovora ali to ne znači da ćemo prihvatiti gubljenje prava zaposleih iz njihovog radnog odnosa", kazao je Zarubica.

"Nadam se da ćemo imati prilike da sa ministarstvom za ekonomski razvoj formiramo tim koji će nastaviti prošle godine započete razgovore o tekstu novog Opšteg kolektivnog ugovora ", dodala je Mihajlović. 

Pojedine države regiona usvojile su i Lex specijalis kojim se uređuju radni, poslovni i zdravstveni segment. I u Crnoj Gori socijalni partneri smatraju da je potrebno definisati regulativu koja uređuje tu oblast u uslovima krize.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније